Hlavní obsah

Kontrola financování politických stran v ČR je stále nedostatečná

Aktualizováno

Financování českých politických stran by mělo podléhat přísnější kontrole. Protikorupční agentura při Radě Evropy ve čtvrtek upozornila, že v ČR stále není nezávislý orgán, který by na financování stran dohlížel.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Článek

Zpráva, kterou zveřejnila Skupina států proti korupci (GRECO) mimo jiné konstatuje, že na financování politických stran dohlíží sněmovní Kontrolní výbor, což je však podle agentury nedostatečné.

Zpráva poukazuje i na skutečnost, že ze 13 doporučení, které ke zprůhlednění financování stran ČR před dvěma lety dostala, bylo uspokojivě naplněno pouze jediné.

Neochota ČR cokoliv měnit

Zpráva rovněž připomíná, že nezávislý orgán je klíčový pro efektivní a objektivní uplatňování pravidel pro financování politických stran. GRECO proto lituje neochoty české vlády zřídit takový nezávislý mechanismus, uvádí zpráva.

České úřady rozhodly zachovat současný systém, v němž stranické finance nadále kontroluje Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny jmenovaný politickými skupinami. Takové uspořádání není efektivní a není nezávislé, zdůrazňuje GRECO.

Skupina také vyjadřuje vážné obavy nad pomalými reformami zákonů o průhlednosti financování politických stran. Slibné návrhy, které by zavedly odpovídající pravidla, byly opuštěny a vláda začala opět připravovat návrhy změn právních předpisů až letos v lednu, uvádí zpráva a vyzývá české úřady, aby legislativní proces urychlily.

České úřady by se měly k realizaci opatření vyjádřit do 30. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám