Hlavní obsah

Zeman míří na Slovensko. Pět týdnů po Klausovi

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Bratislava

Na svou první zahraniční cestu přijíždí ve čtvrtek na Slovensko český prezident Miloš Zeman s chotí Ivanou. Zůstal tak věren tradici i svému slibu, že svou prezidentskou premiéru v cizině uskuteční v Bratislavě. Tu právě před pěti týdny rozlučkově navštívil odstupující Václav Klaus.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou

Článek

Na první den Zemanovy návštěvy připadá 68. výročí osvobození hlavního města Slovenska Rudou armádou, prezident Ivan Gašparovič a jeho protějšek proto položí po oficiálním jednání věnce k památníku osvobození. Při osvobozování Bratislavy padlo 800 rudoarmějců.

Zeman pak poobědvá s premiérem Robertem Ficem, s nímž ho pojí velmi dobré osobní vztahy. Zeman například v roce 2006 přijel do Košic, aby na předvolebním mítinku osobně podpořil Ficovu stranu Směr – sociální demokracie. Manželky obou prezidentů mezitím navštíví výstavu Umělecké poklady – secese v bratislavském Mirbachově paláci.

V pátek český prezident uctí památku Milana Rastislava Štefánika u památníku na nábřeží Dunaje a poté se setká s primátorem Bratislavy Milanem Ftáčnikem. Předseda slovenského parlamentu Pavol Paška bude jednat s českým prezidentem těsně před jeho odletem do Prahy. Poobědvají společně na Bratislavském hradě.

Popradský pivovar končí, satisfakce se nedočkal

Prezidenta na Slovensko doprovází podnikatelská delegace. Zúčastní se česko-slovenského podnikatelského semináře. Zeman dal po nástupu na Hrad najevo, že bude klást důraz na ekonomickou diplomacii.

Souběžně s oficialitami návštěvy hlavy státu probíhá kouzlem nechtěného ještě jedna událost pojící Zemana se Slovenskem.

Koncem 90. let totiž jako český premiér vyvolal rozruch poznámkou, že popradský pivovar produkuje pivo vhodné tak k čištění zubních protéz. Slováky tím hodně namíchl.

Když pak jako předseda české vlády přiletěl do Popradu, na letišti ho chtěli vítat zástupci zmíněného pivovaru se vzorkem své produkce, aby dokázali, že jim ukřivdil.

Kolona se Zemanem se však pivovarníkům vyhnula a ti se pak snažili odevzdat hostu několik lahví svého piva aspoň na tiskové konferenci. Ani to se jim ale nepovedlo. Epizoda vyšuměla a pivovar se už jiného hodnocení od Zemana nedočká – po 200 letech totiž končí. Do budov se už zahryzly bagry a zanedlouho z areálu nezbude téměř nic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám