Hlavní obsah

Zeman a Barroso vztyčili na Hradě vlajku EU za pískotu odpůrců

Právo, Novinky, tin, val
Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve středu dopoledne společně s šéfem Evropské komise Josém Manuelem Barrosem slavnostně vztyčili na Pražském hradě vlajku Evropské unie. Na Hradě se kvůli tomu sešly desítky příznivců i odpůrců unie, kteří ceremoniál doprovodili hlasitým pískotem.

Vyvěšování vlajky EU na Pražském hraděVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Těsně před 11. hodinou předstoupil prezident Miloš Zeman před Matyášovu bránu, za salutování hradní stráže se pozdravil s šéfem zahraničního odboru Hradu Hynkem Kmoníčkem a dalšími.

Šéf evropské komise José Manuel Barroso přijel k Pražskému hradu limuzínou, poté se pozdravil s Milošem Zemanem a společně s ním vstoupil na první nádvoří Pražského hradu.

Foto: repro ČT

Prezident Miloš Zeman s předsedou EK Josém Barrosem při vztyčení vlajky EU na Pražském hradě

Kolem Hradu postávaly hloučky příznivců i odpůrců středečního aktu. Při příjezdu Barrosa se ozýval i pískot. Někteří protestovali proti vztyčení vlajky EU i proti podpisu dodatku Lisabonské smlouvy, tzv. eurovalu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Protest strany Svobodní proti vyvěšení vlajky Evropské unie na Pražském hradě.

Vojáci čestné stráže přinesli na první nádvoří Hradu, kde se ceremoniál odehrával, napřed vlajku České republiky a v těsném sledu vlajku Evropské unie. Při vztyčování české vlajky na jeden z historických Plečnikových praporových stožárů ji za jeden konec přišel podržet prezident Zeman. Poté zazněla česká hymna a Zeman s Barrosem se přesunuli k evropské vlajce. Při vztyčování ji oba zkraje uchopili. Za zvuků evropské hymny, Ódy na radost Ludwiga van Beethovena, vlajka doputovala na vrchol stožáru.

Foto: Petr Horník, Právo

Vyvěsení vlajky EU na Pražském Hradě. Na snímku prezident Miloš Zaman a předseda evropské komise Jose Manuel Barroso

Svobodní protestovali

Za ohlušujícího pískotu a skandování "Vlajku EU nechcem" a "Hanba" přihlížely vyvěšování vlajky EU na nádvoří Pražského hradu asi dvě stovky demonstrantů, které na Hradčanské náměstí svolala Strana svobodných občanů.

Euroskeptici se sešli u sochy T. G. Masaryka, někteří si přinesli vlajky a transparenty s nesouhlasnými hesly. "Tento symbol znamená podmanění naší země jinou mocností," řekl na shromáždění například místopředseda Svobodných Miroslav Bednář, ktery označil EU za protidemokratickou. "Hlas lidu je v ní sprosté slovo," řekl Bednář.

Pískání na Zemana a BarrosaVideo: Česká televize ČT24

Jiný z řečníků zase připomněl, že Česká republika evropskou vlajku nikdy jako oficiální symbol neuznala. "Jsem tu, abych vyjádřil protest s vyvěšením vlajky. Cizí vlajka se vždy vyvěšovala na dobytém území," řekl Právu jeden z protestujících Lukáš Doksanský.

"Je to hanobení státní hymny. To si nedovolili ani bolševici," křičel další z protestujících, když při věšení vlajky zazněla česká hymna.

Podpis eurovalu

Zeman po vztyčení vlajky Evropské unie podepsal za Barrosovy účasti euroval, tedy vznik záchranného fondu pro pomoc zemím eurozóny. [celá zpráva]

Klaus připojit podpis odmítal, v prosinci ho dokonce označil za „zrůdnou věc“. Podle jeho nástupce jde hlavně o symboliku, protože euroval se bude ČR týkat, až když přijme společnou evropskou měnu.

Do Prahy přiletěl Barroso v úterý, kdy také povečeřel s prezidentem Zemanem. Ve středu má v plánu oběd s premiérem Petrem Nečasem, jenž dodatek o eurovalu kontrasignuje, a završí tím ratifikaci.

Anketa

Souhlasíte se vztyčením vlajky EU nad Pražským hradem?
Ano
33,3 %
Ne
66,7 %
Celkem hlasovalo 27991 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám