Hlavní obsah

Zkouška pro koalici. Schwarzenberg navzdory Nečasovi na sKartách trvá

Právo, Oldřich Danda, Naďa Adamičková
Praha

Chřadnoucí koalici ODS, TOP 09 a LIDEM čeká ve středu prubířská zkouška. Vláda by totiž měla rozhodnout, jak dál s projektem sKaret. Už nyní je přitom jisté, že karty rozdělují vládní strany a hlasování ve vládě může být počátkem rozpadu koalice.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

Zatímco ODS a LIDEM chtějí celý projekt zrušit, TOP 09 trvá na tom, aby karty s určitými změnami pokračovaly tak, jak navrhuje ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09). Tedy aby byly povinné s dobrovolnou platební funkcí.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg odmítá ustoupit tlaku premiéra Petra Nečase (ODS), který chce sKarty úplně zrušit. „S představami, že se vyhodí miliardy do vzduchu, aby se podlehlo politické náladě, nebudeme souhlasit,“ řekl včera Právu Schwarzenberg na dotaz, zda budou projekt sKaret hájit.

Za Müllerovou se v úterý postavilo celé vedení TOP 09. „To, jakým způsobem pan premiér a ODS kritizuje práci ministerstva, není přiměřené a nelze ji vnímat jako věcnou kritiku,“ řekla Právu místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

V čem je to tak výhodné? ptá se Nečas

Nečas v prohlášení reagoval slovy, že ministerstvo pod vedením místopředsedy TOP 09 Jaromíra Drábka „původně dobrou myšlenku dobrovolně využívaných elektronických platebních prostředků, směřovanou především k zamezení zneužívání sociálních dávek, bohužel zdiskreditovalo“. Nečas proto od Schwarzenberga uvítá „vysvětlení, v čem je sKarta natolik výhodná a jestli plní všechny potřebné funkce, že bychom ji měli zachovat“.

Premiér se podobně vyjádřil už minulý týden po jednání s Müllerovou. Dodal tehdy, že do čtrnácti dnů by mělo být ve vládě jasno, zda budou sKarty pokračovat. Müllerová by měla dnes na jednání kabinetu předložit kroky, které by měly odstranit chyby v projektu.

„Už se nenecháme od ODS okopávat“

Langšádlová ale v úterý argumentovala: „My od toho nechceme ustoupit, protože je to distribuce dávek běžná i v jiných zemích.“

Teď je podle ní třeba hledat cesty, aby karty byly komfortnější pro uživatele. „Je také třeba odstranit výhrady Úřadu pro ochranu osobních údajů. Paní ministryně to má připravené,“ dodala.

Za Nečase se naopak postavil místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

„Postup premiéra považuji za správný a mrzí mě, že se TOP 09 uchyluje k politickým komentářům, místo abychom společně řešili problém. Budeme se teď přetahovat, aniž bychom si přiznali, že sKarty jsou problematický projekt? Jejich zrušení vidím jako reálnou alternativu,“ komentoval postup TOP 09 Pospíšil.

Pokud jedna ze stran neustoupí, čekají vládu perné časy, protože pokud dojde na hlasování o další existenci projektu, budou Schwarzenbergovi ministři ve vládě přehlasováni. Jednorázová sněmovní koalice ODS, LIDEM, soc. dem., KSČM a véček se chystá na zrušení karet kývnout. A právě to může být pro TOP 09 prvním impulsem k úvahám o odchodu z koalice.

„Naštvanost ve straně každým dnem roste, teď jde o to, jak na situaci zareagujeme,“ řekl Právu jeden z představitelů TOP 09 a dodal: „Nevím, proč bychom si měli stále nechávat okopávat nohy od ODS, která se před volbami snaží získat ztracené voliče.“

Nejde totiž jen o spor kolem sKaret, ale také o daňové otázky. Stejná situace jako s kartami totiž může v budoucnu nastat i s nejnovějším nápadem ODS zrušit zdanění pracujících důchodců, kde je TOP 09 rovněž proti, zatímco ODS najde ve Sněmovně spojence z opozice.

Objevil se i další spor, o čemž svědčí včerejší usnesení předsednictva TOP 09, v němž označilo „nelegální zaměstnávání za zločinné tunelování sociálních fondů a nekalou konkurenci poctivým podnikatelům“. Vyzvalo Müllerovou, aby nepolevila v postihu hříšníků.

Spor o švarcsystém

Jen za loňský rok bylo z pětatřiceti tisíc kontrolovaných subjektů odhaleno přes pět tisíc případů práce načerno. Sankce pak vynesly přes 160 miliónů korun. „Tato částka však ani zdaleka nekompenzovala škody, které nelegální zaměstnávání sociálním fondům, které naplňujeme z veřejných rozpočtů, způsobuje,“ tvrdí TOP 09.

Tím zjevně naráží na Nečase, který po jednání s Müllerovou zopakoval, že tzv. švarcsystém není problém. Kontroly podle premiéra ukázaly, že se „superdémonizuje“.

„Švarcsystém hraje v naší ekonomice naprosto okrajovou úlohu, je nezajímavý a vůbec nemá význam investovat do jeho potírání,“ prohlásil premiér.

Podle místopředsedy TOP 09 Jaromíra Drábka ale zaměňuje švarcsystém s nelegálním zaměstnáváním, s čímž se TOP 09 rozhodně nehodlá smířit.

Sporům nahrává, že nefunguje koaliční smlouva, která stanoví mechanismy pro spolupráci. Např. to, že pokud se ministři všech tří stran neshodnou na daňovém či rozpočtovém zákonu, neměl by jít vůbec do Sněmovny.

Reklama

Související témata:

Související články

SKarty se rušit nebudou, rozhodla vláda

Vláda na svém středečním jednání zamítla senátní návrh na zrušení kritizovaných sKaret. Kabinet chce sám navrhnout změny pro využití sociální karty....

Sněmovna chce pozastavit vydávání sKaret

Kontroverzní sKarty by podle Sněmovny neměly sloužit jako identifikační průkaz pro lidi pobírající sociální dávky a pro zdravotně postižené. Dolní komora také...

Výběr článků

Načítám