Hlavní obsah

Prezidentské volby odhalily mezery ve volebních zákonech, vnitro chystá změny

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letošní prezidentské volby poukázaly na některé nedostatky zákonů, které byly přijaty kvůli přímé volbě prezidenta. Kritika se snesla například na ustanovení, jež dává senátorům za úkol zkontrolovat účetnictví prezidentských kandidátů. Ti už ale oznámili, že si na finanční kontrolu netroufají. Ministerstvo vnitra kvůli tomu chystá změny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Článek

„Vládě budou předloženy novely volebních zákonů a podle informací kolegů z volebního oddělení ministerstva budou upraveny ustanovení týkající se financování volební kampaně. Jak konkrétně, bychom mohli vědět během jednoho až dvou měsíců,“ řekl Novinkám mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Navázal tak na slova řady politiků, kteří již avizovali potřebu některých změn ve volebních zákonech. Například ministr bez portfeje Petr Mlsna už v lednu uvedl v FTV Prima, že vláda chystá novelu, která sjednotí některé aspekty jednotlivých typů voleb, což podle něj povede k eliminaci nedostatků v přímé volbě prezidenta. [celá zpráva]

Odpůrci přímé volby prezidenta dříve kritizovali zejména nutnost sesbírat 50 tisíc podpisů pro kandidáty bez parlamentní podpory.

V současnosti se jako problematické jeví nařízení, podle něhož musí financování kampaní jednotlivých kandidátů prověřit senátní mandátový a imunitní výbor. Jeho členové už se však nechali slyšet, že touto povinností pověří auditorskou firmu, která vzejde z výběrového řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám