Hlavní obsah

V pražské nemocnici leží mladá žena s otravou metanolem

Pražská Všeobecná fakultní nemocnice ohlásila v pátek další případ otravy metanolem. Hospitalizována byla mladá žena, která nyní podstupuje testy, na jejichž základě lékaři určí postup další léčby, informovala v pátek mluvčí nemocnice Petra Pekařová.

Foto: Celní ředitelství Olomouc

Článek

"Ženu jsme přijali dnes dopoledne, lékaři provádějí základní vyšetření. Nedokážou zatím sdělit její prognózu," uvedla v pátek mluvčí bez dalších podrobností o stavu pacientky.

V několika posledních dnech je to druhý případ otravy metanolem. Ve středu 20. března přijala nemocnice v Orlové asi šedesátiletou ženu s otravou. Dosud metanol zabil v Česku přes čtyři desítky lidí, nejmladší oběti bylo 16 let.

Pozor na neznámý alkohol, varoval znovu hlavní hygienik

Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta varoval ve čtvrtek před pitím tvrdého alkoholu neznámého původu o velikonočních svátcích. Radí zvýšenou opatrnost, protože v domácnostech stále jsou zásoby závadného alkoholu s metanolem.

Metanolová aféra začala loni v září, kdy v Havířově zemřeli na otravu alkoholem muž a jeho družka. Nejvíc případů bylo právě v Moravskoslezském kraji, zasaženo ale bylo i šest dalších krajů, včetně Prahy. V souvislosti s otravami stíhá policie asi sedm desítek lidí za obecné ohrožení. Pachatelům hrozí tresty odnětí svobody na 12 až 20 let.

Statistika zahrnující případy za loňský rok uvádí v ČR 121 otrav metanolem, z nich 34 procent skončilo úmrtím, 50 procent bez následků, sedm procent poškozením zraku, tři procenta poškozením centrální nervové soustavy a šest procent poškozením zraku i centrální nervové soustavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám