Hlavní obsah

Štěch obdržel od Zemana návrh na jmenování ústavních soudců

– Praha
Novinky, val

Předseda horní komory Parlamentu Milan Štěch (ČSSD) obdržel dopis prezidenta Miloše Zemana s návrhy na jmenování ústavních soudců. Zeman navrhuje jmenovat Miladu Tomkovou, Jaroslava Fenyka, Vladimíra Sládečka a Jana Filipa, o nichž už dříve informoval.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch

Článek

"Jsme si vědomi toho, že Ústavní soud se zabývá velkým množstvím podání, mimo jiné také ze Senátu. Považujeme tedy za potřebné, aby byl Ústavní soud co nejdříve personálně doplněn," řekl předseda Senátu Štěch. Na úterý proto svolal schůzi senátního organizačního výboru, který přikáže tuto záležitost projednat jednotlivým výborům.

Senát má dle zákona na projednání návrhů lhůtu 60 dnů. Podle tajemnice komory Pavlíny Heřmánkové se však předpokládá, že tato lhůta naplněna nebude a že návrhy budou projednány ve lhůtě 40 dnů.

Ústavní soud je už od loňska nekompletní a místo 15 soudců je jich nyní jen 12. Letos vyprší mandát ještě dalším 7 soudcům. Kandidáty prezidenta Václava Klause Senát v poslední době odmítal.

Tomková je soudkyní Nejvyššího správního soudu, zbývající kandidáti jsou profesory na právnických fakultách. Zeman dříve uvedl, že tyto osobnosti zvolil na základě jejich odborné zkušenosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám