Hlavní obsah

Nečas je na odpis, nebral si servítky Kalousek kvůli sKartám

Novinky, val
Praha

První místopředseda vládní TOP 09 Miroslav Kalousek zkritizoval premiéra Petra Nečase (ODS) za to, že ve čtvrtek doporučil ministryni práce a sociálních věcí Ludmile Müllerové (TOP 09), aby zastavila projekt sociálních karet. Kalousek označil toto řešení za „blbost“, na adresu Nečase uvedl, že je „na odpis“.

Nečas je na odpis, nebral si servítky Kalousek kvůli sKartámVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Podle Kalouska není Nečasovo řešení kritizovaného projektu na místě. Projekt by se podle něj mohl například stát více dobrovolným. „Ale vylévat s vaničkou i dítě jenom proto, aby pan Krása (Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením - pozn. red.) byl slavnější nebo sociální demokracii vzrostly preference, je úplná blbost,“ řekl Kalousek.

Projekt sKaret, jenž na ministerstvu práce a sociálních věcí vznikal ještě pod vedením Kalouskova stranického kolegy Jaromíra Drábka, má podle Kalouska velký smysl. Na adresu premiéra ale dodal, že není „v křeči předsedy strany, který je na odpis“.

Tzv. sociální karty měly původně sloužit jako průkazka a prostředek k výplatě veškerých sociálních dávek. Stát proto uzavřel smlouvu s Českou spořitelnou, která karty provozuje. Nakonec se vláda rozhodla, že využívání sKaret bude dobrovolné a měly sloužit hlavně jako průkazky.

Ve čtvrtek doporučil premiér Petr Nečas ministryni práce a sociálních věcí Ludmile Müllerové, aby projekt zastavila. [celá zpráva]

Zrušení sKaret se dlouhodobě domáhala opozice či například rada postižených v čele s Krásou. Byl dokonce podán návrh k Ústavnímu soudu na zrušení sKaret.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám