Hlavní obsah

ODS chce podpořit firemní investice do technického vzdělávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vládní ODS chce, aby české firmy investovaly do rozvoje a modernizace technického vzdělání ve školách. Plánuje jim za to nabídnout daňové úlevy. Na tiskové konferenci ve Sněmovně to řekli premiér Petr Nečas a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (oba ODS).

Foto: Jan Švábek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS).

Článek

Strana tak chce podpořit větší spolupráci mezi technickými školami a firmami, které využívají absolventů těchto škol.

"Pouze bude-li fungovat tato spolupráce, mohou se studenti a žáci připravovat v reálných firemních podmínkách, znát moderní technologie, které jsou aktuálně používány, a také se seznámit s prostředím v jednotlivých firmách," řekl novinářům Nečas. Pro podniky to podle něj bude znamenat možnost podílet se na výchově vlastních odborníků. "Jak na středoškolské, tak vysokoškolské úrovni," dodal premiér.

Návrh, který nyní míří do Sněmovny, počítá se změnou zákona o daních, která by firmám umožnila odčítat si náklady vynaložené na nákup pomůcek pro technické školy. Podle Kuby by do spolupráce firem a škol neměl stát vstupovat jako prostředník. Školy a společnosti se dokážou domluvit na tom, co je třeba nakoupit, uvedl.

Podle Kuby klesá vzdělanost mladých Čechů v technických oborech. "Tím pádem přicházíme dlouhodobě o velké příjmy při tvorbě HDP," uvedl ministr. Česká ekonomika nemusí za pět až deset let být konkurenceschopná, pokud vláda na uvedený trend nezareaguje, dodal.

Reklama

Související články

ODS zvýšení minimální mzdy nepodpoří

Zvýšení minimální mzdy, jak se ho chystá navrhnout ministryně sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09), se nelíbí koaličnímu partnerovi její strany, Občanské...

Výběr článků

Načítám