Hlavní obsah

Silnice opět pokryl sníh, mráz komplikuje dopravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nekončící zima komplikuje i ve středu dopravu, na řadě míst České republiky sněžilo, na jihu Čech napadlo dokonce pět centimetrů nového sněhu. Kraj hlásí i několik havárií. V noci panovaly tuhé mrazy, na Sněžce poklesla rtuť teploměru k mínus čtrnácti stupňům Celsia.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Článek

V Královéhradeckém kraji v noci a ráno slabě sněžilo. Nejchladněji bylo ráno na Sněžce, kde rtuť teploměru klesla k minus 14 stupňům Celsia. V nižších polohách se teploty pohybovaly kolem minus pěti. Přes den bude okolo nuly, takže je potřeba počítat s námrazou.

Na dálnici D11 leží zbytky rozbředlého sněhu. Na Trutnovsku, Náchodsku a Rychnovsku hrozí, že se na silnicích při silném větru vytvoří sněhové jazyky. Na některých cestách v Krkonoších leží ujetá vrstva sněhu o síle do tří centimetrů.

Na silnicích v Pardubickém kraji leží místy slabá vrstva nového sněhu. Někdy překrývá zledovatělé sněhové zmrazky. Na některých místech se také tvoří sněhové jazyky. Opatrní by měli být motoristé zvláště v okolí Hlinska, Lanškrouna, Litomyšle, Svitav, Žamberka, Moravské Třebové a Poličky. Sněhové jazyky vznikají na Lanškrounsku.

Nehody na jihu Čech

Dopravu na jihu Čech komplikuje na mnoha místech ledovka a také nárazový vítr, který na vozovkách vytváří sněhové jazyky. Na hlavních tazích jsou po chemickém ošetření zbytky rozbředlého sněhu. Sněžení také ztěžuje viditelnost. Všechny silnice jsou podle dispečinku krajských cestářů s maximální opatrností sjízdné. Na několika místech havarovala auta.

Zejména na Českokrumlovsku a Prachaticku, kde napadlo dalších pět centimetrů sněhu, je nutná zimní výbava vozů. Ledovka hrozí u Dolního Dvořiště na Českokrumlovsku a také u Českých Velenic, u Kunžaku a Lásenice na Jindřichohradecku. Na Českobudějovicku padá zmrzlý déšť.

Na Vysočině jsou po ránu sněhové přeháňky. Na hlavních silnicích leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, na vedlejších komunikacích je ujetá a místy zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Silnice jsou podle dispečinku krajských silničářů se zvýšenou opatrností sjízdné. Teploty se v kraji pohybují mezi pěti až sedmi stupni pod nulou. Je zataženo, vane slabý vítr. Viditelnost je vlivem srážek snížená.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jízdu na kluzké vozovce nezvládl ve středu ráno třiačtyřicetiletý řidič fabie, který dostal smyk mezi Hlučínem a Ludgeřovicemi na Opavsku a skončil v příkopu. Vyvázl naštěstí jen s lehkým zraněním, dechová zkouška byla u řidiče negativní.

Zima na Moravě

Na jižní Moravě se po mírném nočním sněžení tvoří na výše položených místech regionu sněhové jazyky. Řidiči s nimi musí počítat na Brněnsku. Na Blanensku a Mikulovsku leží místy na komunikacích zledovatělý sníh. Dálnice, hlavní tahy a také páteřní komunikace v Brně jsou ale po chemickém posypu holé.

Také ve Zlínském kraji v noci sněžilo, místy napadlo až pět centimetrů sněhu. Nový sníh se drží zejména na regionálních tazích Vsetínska. Více je ho na horách, kde jsou vyjeté i ledové koleje. Ostatní silnice jsou mokré po chemickém ošetření, místy mohou namrzat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám