Hlavní obsah

Levice ztrhala nový plán ODS: Dělají si z lidí legraci šílenými nápady

Novinky, Jiří Ovčáček

Sociální demokraté a komunisté se v úterý tvrdě pustili do nového dokumentu ODS s názvem Agenda 2014, který obsahuje priority pro závěr volebního období. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka označil dokument za vtip, občanští demokraté si podle něj dělají z lidí legraci. Podle předsedy poslanců KSČM Pavla Kováčika obsahuje Agenda 2014 šílený nápad v podobě zavádění většinových prvků do volebního systému.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Sobotka poznamenal, že když se seznámil s obsahem Agendy 2014, domníval se, že jde o vtip. Premiér a předseda ODS Petr Nečas podle něj slíbil, že splní všechno, co jako premiér splnit nedokázal. „ODS není schopna si vzpomenout na jediný úspěch,“ rýpl si lídr sociální demokracie.

ODS se podle Sobotky snažila část těchto slibů prodat už v předchozích sněmovních volbách. „Rozhodla se z těchto starých slibů vytlouct politický kapitál,“ prohlásil. „Lidé nejsou hlupáci, náš národ netrpí kolektivní ztrátou paměti,“ doplnil.

Šéf ČSSD ztrhal jednotlivé body plánu ODS. K prioritě v podobě stability a rozpočtové odpovědnosti uvedl, že za vlád občanských demokratů došlo ke zdvojnásobení veřejného dluhu. „Opakovaně byl překračován schodek státního rozpočtu,“ doplnil s tím, že došlo i k selhání čerpání evropských peněz.

Další bod dokumentu ODS v podobě růstu pro obnovení prosperity Sobotka okomentoval slovy, že ČR zažívá nejdelší hospodářskou recesi od roku 1997. Do kontrastu s příslibem zvýšení zaměstnanosti podotkl, že je nyní bez práce téměř 600 tisíc lidí. Zkritizoval i bod týkající se nižších cen elektřiny. „Rostly téměř nejrychleji v uplynulých letech v rámci celé EU,“ řekl předseda ČSSD.

Filip: Slibem nezarmoutíš

Podobně hovořili v úterý komunisté. „Není možné, aby jim občané věřili, že teď už se polepší,“ uvedl na adresu plánu ODS Kováčik. Za „šílený nápad“ označil zavádění většinových prvků do volebního systému pro volby do Sněmovny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Kováčik (KSČM)

Podle Kováčika by to znamenalo popření ústavního principu, kdy se do Senátu volí většinovým systémem a do Sněmovny menšinovým. „Byla by výrazným krokem od demokracie,“ ohodnotil pasáž dokumentu ODS. Předseda komunistů Vojtěch Filip komentoval Agendu 2014 jedinou větou. „Ohodnotil jsem to pouze tak, že slibem nezarmoutíš,“ poznamenal.

ČSSD si také postěžovala, že ministři Nečasovy vlády nechodí na čtvrteční sněmovní interpelace. Poslanecký klub sociálních demokratů proto v úterý schválil usnesení, ve kterém žádá Českou televizi, aby rozšířila vysílání interpelací i na ministry. Cílem je podle šéfa klubu Jeronýma Tejce zvýšit účast členů vlády. ČSSD prý také umožní občanům prostřednictvím svých webových stránek podávat návrhy na interpelace, které pak předloží poslanci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám