Hlavní obsah

Ničeho jsme se nedopustili, tvrdí obvinění radní v kauze Opencard

• Aktualizováno
Novinky, val, jas

Vedení hlavního města v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS) podá stížnost proti postupu policie, která členy rady hl. města obvinila z porušení povinností při správě cizího majetku kvůli projektu Opencard. Svobodu překvapuje, že věc šetří policie z Českých Budějovic, ačkoliv všichni radní žijí v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

Svoboda zdůraznil, že nedošlo k podání obžaloby a rada si za svými kroky stojí. V podobném duchu se vyslovili i zástupci koaliční TOP 09 Tomáš Hudeček a Eva Vorlíčková.

Vorlíčková uvedla, že vedle radních bylo obvinění sděleno rovněž řediteli odboru informatiky a členům komise, která změnu smluv hodnotila. Radní uvedla, že zatímco za předchozích pět let přišel projekt na 1,25 miliardy korun, nyní za něj magistrát platí 28 miliónů ročně.

Vorlíčková podle svých slov do měsíce předloží návrh řešení, které hlavní město "vyváže ze špatných smluv" s firmou Haggues, která provozuje kartové centrum. Kdyby Praha loni inkriminovanou smlouvu nepodepsala, museli by se uživatelé pražské MHD vrátit k papírovým kupónům.

Svoboda uvedl, že má podporu premiéra a předsedy ODS Petra Nečase, kterého o záležitosti informoval. TOP 09 vyslovila podporu svým členům již dopoledne. [celá zpráva]

Haškova výzva je žertovná, tvrdí Svoboda

Na adresu jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD), který Svobodu vyzval, aby v souvislosti s obviněním rezignoval, primátor uvedl, že jde o žertovnou výzvu a podivil se, že stejně razantně se představitelé ČSSD nevyjadřovali na adresu radního Karla Březiny (ČSSD), který na rozdíl od obviněných radních dokonce stanul před soudem.

Hašek Svobodu vyzval, aby rezignoval nejen na funkci primátora hlavního města, ale i na post místopředsedy Asociace krajů.

Jihomoravský hejtman, který je předsedou Asociace krajů, Svobodu zkritizoval už v pondělí, kdy byl Svoboda jmenován zároveň stínovým místopředsedou krajů za ODS. "Pan docent Svoboda tak dopoledne bude reálně zasedat v Radě Asociace krajů ČR a odpoledne bude muset běžet na stínovou asociaci, kde zkritizuje sám sebe," řekl v pondělí Hašek.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zasahoval v úterý dopoledne na pražském magistrátu. Policisté při zásahu obvinili deset lidí včetně Svobody. Viní je z porušení povinnosti při správě cizího majetku v souvislosti s projektem Opencard. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám