Hlavní obsah

Kraje budou simulovat únik radiace z elektrárny Dukovany

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od úterý až do čtvrtka bude na jihu Moravy a v Kraji Vysočina probíhat rozsáhlé cvičení s názvem Zóna 2013. Půjde simulaci o likvidace následků radiační havárie v Jaderné elektrárně Dukovany a procvičí se všechna nutná ochranná opatření pro případ nebezpečí vzniku radiační havárie v elektrárně.

Článek

Jak konstatoval hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD), pravděpodobnost podobné havárie, při níž by z dukovanské jaderné elektrárny unikly do životního prostředí radioaktivní látky, se podle odborníků blíží k nule. Pravidelné uskutečnění součinnostních cvičení je však dáno zákonem.

„Veřejnost je právem citlivá na jakékoliv mimořádné události v oblasti jaderné energetiky, vzpomeňme například havárii v japonské Fukušimě. Proto je dobře, že opět po několika letech procvičíme připravenost složek Integrovaného záchranného systému Jihomoravského kraje na takový typ mimořádné události,“ zdůraznil Hašek.

V Jihomoravském kraji (JMK) budou v rámci cvičení ZÓNA 2013 procvičovány činnosti krajského krizového štábu, krizových štábů složek integrovaného záchranného systému JMK, krizových štábů všech obcí s rozšířenou působností a procvičovat budou i následující konkrétní obce: Nová Ves, Sokolnice a Únanov.

Do cvičení se podle prvních odhadů zapojí na straně Jihomoravského kraje přibližně 300 účastníků, několik desítek vozů a jiné techniky složek integrovaného záchranného systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám