Hlavní obsah

Ranní mrazy lámaly rekordy, na Bruntálsku naměřili minus 19 stupňů

Právo, Novinky, mif, vor
Aktualizováno

Mrazivé počasí nepřestalo svírat Česko ani v neděli. Stejně jako v sobotu i druhý víkendový den padlo hned několik teplotních rekordů. Nejnižší hodnoty naměřili meteorologové v Karlově Studánce, kde bylo minus 19,1 stupňů Celsia.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Nejnižší hodnoty naměřili meteorologové v Karlově Studánce, kde bylo minus 19,1 stupňů Celsia.

Článek

„Nedělní ráno 24. března 2013 bylo značně mrazivé a bylo dosaženo mnoha teplotních rekordů minimálních teplot vzduchu. Vůbec nejnižší denní ranní teplota byla v Karlově Studánce,“ uvedl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák s tím, že předchozí teplotní rekord zde byl naměřen v roce 2006 (-13,5 °C).

Podle něj padly rekordy na 167 z celkových 204 měřících stanic ČHMÚ na území ČR. Například v Harrachově naměřili -17,1 °C, Jablunkově -17,0 °C, Peci pod Sněžkou -18,8 °C a v Boumově -16,3 °C.

„V posledních 7 dnech se v Česku udržují výrazně podprůměrné teploty vzduchu. Za období od 16. do 22. 3. 2013 byl na většině stanic teplotní průměr zhruba 4 a 5 °C pod dlouhodobým normálem,“ konstatoval Dvořák.

Oteplí se až po Velikonocích 

V Šindelové v Krušných horách naměřili v neděli ráno minus 11,2 stupně. „V sobotu se teploty pohybovaly přes den kolem minus čtyř stupňů, což je počasí, které do tohoto období konce března vůbec nepatří,“ uvedl meteorolog ze Šindelové Rudolf Kovařík.

„Navíc foukal poměrně silný vítr okolo osmi metrů za vteřinu, takže se dokonce tvořily sněhové jazyky,“ popisoval meteorolog. „Tohle období je opravdu výjimečně studené. Je běžné pro leden nebo únor a vydrží zřejmě ještě celý příští 13. týden,“ dodal Kovařík.

Podle měsíčního výhledu ČHMÚ se oteplí až po Velikonocích, zbytek března bude chladný. Teplotně nadprůměrný by měl být druhý dubnový týden. V půlce příštího měsíce ale meteorologové očekávají opět ochlazení. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám