Hlavní obsah

Ve volbách zvítězíme, prohlásil nový předseda SPOZ Zdeněk Štengl

Novinky, ČTK, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Novým předsedou SPOZ byl zvolen dosavadní první místopředseda Zdeněk Štengl. Získal 150 z 211 platných hlasů. Byl jediným kandidátem. Štengl nahradil Vratislava Mynáře, který funkci neobhajoval, protože se stal hradním kancléřem.

Foto: Petr Horník, Právo

Nový předseda SPOZ Zdeněk Štengl na sobotním sjezdu strany.

Článek

Prezident Miloš Zeman po oznámení výsledku poblahopřál Štenglovi ke zvolení. Nový šéf zemanovců v projevu označil za důležitý úkol úspěch v parlamentních a komunálních volbách. "Určitě zvítězíme, ale dá to fušku," parafrázoval výrok T. G. Masaryka. Vyzval k hledání osobností na kandidátky i mimo stranické řady, zmínil nezávislé starosty a podnikatele.

Štengl srovnal prezidenta Zemana s papežem. "My také jsme pouhými apoštoly, kteří neseme myšlenky dál," prohlásil. Za nesmysl označil, že Zeman dal vale SPOZ a přiklonil se na stranu ČSSD, když jí na ostravském sjezdu popřál vítězství. "Myšlenky Miloše Zemana jsou žulovým kamenem nás a občanů," pronesl Štengl. Mynář předal svému nástupci Štenglovi putovní dar, dřevěné vejce SPOZ.

Prvním místopředsedou zemanovců byl zvolen Martin Nejedlý, který byl jediným kandidátem. Na sjezdu seznámil se stavem financování strany. SPOZ podle něj měla loni příjem 26 miliónů, výdaje dosáhly zhruba 30 miliónů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Prvním místopředsedou zemanovců byl zvolen Martin Nejedlý

Delegátem sjezdu za pražskou organizaci je Miroslav Šlouf, který po Zemanově vítězství v prezidentské volbě tvrdil, že pomáhal v kampani. Rokování se účastní i bývalá poslankyně ČSSD Anna Čurdová. Prohlásila, že v roce 2003 plakala, když se Zeman nestal prezidentem. A dodala, že po deseti letech plakala znovu, tentokrát ale štěstím, po Zemanově zvolení.

Novými místopředsedy zemanovců byli zvoleni Dita Portová a Vladimír Kruliš, který se podílel na Zemanově prezidentské kampani. Znovuzvolen místopředsedou byl Radek Augustin. Z vedení strany vypadne místopředseda pro organizaci Josef Baxa, který nekandidoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman na sjezdu SPOZ

Zeman se krátce po 17. hodině s delegáty sjezdu rozloučil. "Chtěl bych vám poděkovat za velmi hladký průběh našeho sjezdu," řekl s tím, že je sice krásné, že je SPOZ prezidentská strana, ale pokud nebude aktivně pracovat, tak se "krása nemusí využít".

Na tiskové konferenci nového vedení SPOZ Zeman zopakoval doporučení, aby strana, ve které je čestným předsedou, v případě úspěchu ve volbách v roce 2014 nevstupovala do vlády. Nejedlý si pochvaloval výsledek sjezdu. „Byl zvolen velmi silný tým,“ řekl. Nováček ve vedení strany Kruliš prohlásil, že se chce nadále věnovat volbám. Zemanovci podle něj udělají vše proto, aby pokořili brány Sněmovny.

Dodatek „zemanovci“ v názvu zůstane

Jeden z delegátů z Karlovarského kraje Miroslav Kamenický požadoval na sjezdu výmaz dodatku "zemanovci" z názvu strany. Pro návrh hlasovalo ale jen šest delegátů.

"Nikde ve světě to žádná větší demokratická strana nemá uvedeno," vysvětloval svůj návrh Kamenický, podle kterého je pojmenování Strana práv občanů kvalitní. Sjezd nepřijal ani další jeho návrhy týkající se například podpory mladých zaměstnanců a živnostníků a přidělování vládních křesel odborníkům bez ohledu na stranickou příslušnost.

Foto: Petr Horník, Právo

Sobotní sjezd SPOZ

Delegáti se nepřiklonili ani k dalším návrhům usnesení o zmenšení šumavského národního parku a proti snahám vyhlásit křivoklátský národní park. Sjezd naopak podpořil výzvu, aby politici SPOZ aktivně bojovali s nezaměstnaností.

Exministr dopravy Jaromír Schling doporučil SPOZ přebrat voliče i nestranické kandidáty za KSČM, a posílit tak demokratickou levici. Na sjezdu promluvil také čestný předseda ČSSD Valtr Komárek, čímž se revanšoval za Zemanovu účast na sjezdu sociální demokracie před týdnem.

Reklama

Výběr článků

Načítám