Hlavní obsah

Prezident Zeman oznámil, že bude volit SPOZ

• Aktualizováno
Novinky, Jiří Ovčáček

Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) v sobotu na svém sjezdu zvolí nástupce Vratislava Mynáře, který se stal hradním kancléřem. Novým předsedou se má stát současný první místopředseda Zdeněk Štengl. Na rokování dorazil prezident a čestný předseda SPOZ Miloš Zeman i čestný předseda ČSSD Valtr Komárek. Zeman oznámil, že bude volit SPOZ.

Projev prezidenta na sjezdu SPOZVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Prezident v projevu poznamenal, že navštíví řadu sjezdů a vždy poděkuje za pozvání "na váš" sjezd. "Pouze a jedině zde chci říci - děkuji za pozvání na náš sjezd," pronesl Zeman k zemanovcům.

Prezident oznámil, že jako občan dá ve sněmovních volbách hlas SPOZ. "Máme šanci po parlamentních volbách zaujmout pozici silné strany, která může být v některých případech kritickým korektivem sociální demokracie," řekl Zeman o SPOZ. Platí to podle něj v případech, kdyby se ČSSD odchýlila od svého programu.

Zeman varoval SPOZ před osudem unionistů, zelených nebo ODA. "Necpěte se do vlády," řekl. Zemanovcům poradil, aby na kandidátky nedávali ty, kteří nikdy nic neřídili. Poukázal přitom na bývalého premiéra a šéfa ČSSD Stanislava Grosse, který podle něj "řídil lokomotivy, vstoupil do parlamentu a skončil v bytě na Floridě".

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman na sjezdu SPOZ

Prezident poděkoval dceři Kateřině za účast v kampani. "Velice mi pomohla, za což jí děkuji," pronesl. Zmínil i to, že nikdy nepoužíval, když hovořil o své straně, přízvisko zemanovci. Na sjezdu tak učinil poprvé. "Jsem hrdý na to, že jsem členem Strany práv občanů - zemanovci," uvedl a sklidil aplaus.

Mynář: Máme nejlepšího prezidenta

Mynář v projevu na sjezdu prohlásil, že Zeman byl trumfem jeho strany. "Máme toho nejlepšího prezidenta republiky, jakého si můžeme přát," řekl.

Zemanovci se sjeli do Top hotelu Praha, který je tradičním místem jejich setkání. Zeman zde oslavil vítězství v prezidentské volbě, konal se zde i ustavující sjezd SPOZ. Rokování se ostatně nese zcela v zemanovském duchu. Dorazili někdejší členové Zemanovy vlády z let 1998 - 2002, například Miloš Kužvart, Eduard Zeman nebo Jaromír Schling.

Mezi zemanovce přišel i čestný předseda ČSSD Valtr Komárek. V přímé volbě podporoval právě Zemana. Hostem je i bývalý ministr vnitra Martin Pecina, kterého do úřednické vlády Jana Fischera nominovala sociální demokracie. Minulý týden v pátek vítal Zemana při jeho příjezdu na sjezd ČSSD v Ostravě.

Prezident na ostravském sjezdu sociální demokracii popřál vítězství ve volbách do Sněmovny v roce 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám