Hlavní obsah

Ráno poklesla rtuť teploměru pod minus deset, padaly teplotní rekordy

Na několika místech České republiky padly v sobotu ráno padesát let staré teplotní rekordy, mimo jiné ve Varnsdorfu a na Milešovce, kde bylo kolem minus 11 stupňů. Pracovník Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) řekl, že nejníže teplota klesla na vrcholcích Krkonoš. Na Luční boudě nedaleko Sněžky bylo téměř 16 stupňů pod nulou.

Článek

V celé republice podle něj rekordy padly asi na sedmi měřicích stanicích ze zhruba stovky těch, kde teploty sledují aspoň 50 let. Většinou byly letité zápisy překonány jen o několik desetin stupně. "Nic výrazného," uvedl pracovník ČHMÚ. Ve Varnsdorfu bylo 23. března 1963 10,7 stupně Celsia pod nulou, dnes to bylo minus 10,8. Na Milešovce naměřili v roce 1963 minus 10,6, dnes minus 11,3 stupně.

V pražském Klementinu, kde se měří od roku 1775, zaznamenali rekordní teplotu - minus 11,6 stupně - v roce 1785. Meteorolog uvedl, že data z Klementina sice zatím k dispozici nemá, v Praze ale podle něj rekord nepadl. Podle údajů z jiných měřicích stanic byly nejnižší teploty v hlavním městě kolem minus sedmi.

Velmi nízké teploty očekávají meteorologové i v neděli ráno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám