Hlavní obsah

Omezení prezidentských milostí dostalo ve Sněmovně šanci

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna v pátek v úvodním čtení podpořila návrh ústavního zákona, který by v případě udělení milostí prezidentem republiky vyžadoval i kontrasignaci ze strany premiéra či pověřeného člena vlády. Návrh se koalici nepodařilo zamítnout a poslanci se jím budou zabývat ve výborech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

Za navrhovatele obhajoval novelu Ústavy místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD), který poukazoval, že je třeba sjednotit pravidla u všech typů milostí.

Zatímco u zastavení stíhání je kontrasignace vyžadována již dnes, podle návrhu by měla být povinná i u odpuštění či zmírnění trestu a zahlazení odsouzení. Nynější stav je podle Zaorálka "dírou v Ústavě".

Koaliční zákonodárci upozorňovali, že milosti jako takové jsou vždy "zásahem moci výkonné do moci soudní". Místopředseda Sněmovny Jiří Pospíšil (ODS) by si uměl představit i zrušení milostí. Šéf poslanců ODS Marek Benda míní, že tento relikt je aktem milosrdenství, a proto má v Ústavě své místo.

Návrh na zamítnutí ani při opakovaném hlasování těsně neprošel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám