Hlavní obsah

Premiér znovu vynechal interpelace, Schwarzenberg uznal svou prostořekost

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrteční odpolední ústní interpelace na premiéra a ministry byly jako již tradičně přehlídkou rétorických cvičení "do zdi". Premiér ani většina jeho podřízených na čtvrteční odpolední seanci nedorazili a dotazující se poslanci se budou muset spokojit s písemnou podobnou odpovědí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Opakovaná absence premiéra již některé z poslanců rozhořčila. Sociální demokrat Václav Votava uvedl, že „termín interpelací by měl být svatý“ a nemělo by se proto stávat, aby premiér i jeho ministři s omluvami na pracovní vytížení opakovaně absentovali. Další ze sociálních demokratů Ladislav Šincl dokonce odmítl interpelaci na premiéra přednést s tím, že si počká, až bude Petr Nečas (ODS) přítomen.

"Moc tomu sice na základě svých dosavadních zkušeností nevěřím, ale snad, snad tato doba někdy přijde," dodal.

Vedle ministra zemědělství Petra Bendla (ODS), ministryně práce Ludmily Müllerové (TOP 09) a ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (LIDEM) si na poslance našel čas i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který byl interpelován kvůli možné politické korupci v souvislosti s trojicí bývalých poslanců ODS, kteří po odchodu ze Sněmovny získali lukrativní posty ve firmách se státní účastí.

Mám prostořekou hubu, přiznal Schwarzenberg

Schwarzenberg v tisku zmínil, že šlo z jejich strany o vydírání, zatímco interpelující Antonín Seďa (ČSSD) se odkazoval na odpověď premiéra, který jakékoliv vydírání odmítl. Ministr poslanci bodře vysvětlil, že premiér má pochopitelně pravdu, neboť podle trestního zákoníku k žádnému protiprávnímu jednání nedošlo.

"Já mám někdy prostořekou hubu," přiznal se Schwarzenberg a připustil, že věci říká tak, jak je cítí. "Což neznamená, že jsem soudce," dodal a připomněl kolegovi, že jsou oba politickými matadory a vědí, jak se věci v politice mají.

"Oba víme, že bojujeme za naše politické cíle všemi dostupnými prostředky," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám