Hlavní obsah

TOP 09 nominuje na funkci viceprezidenta NKÚ Bureše z TI, Horníkovou z ODS nechce

Právo, ada, nig

TOP 09 nechce nechat vedení Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) v zajetí politických stran, a proto se rozhodla narušit dohodu mezi ODS a ČSSD podpořenou hlasy komunistů, na základě které byl tento týden prezidentem úřadu zvolen Miloslav Kala. Oplátkou za to by měla do křesla viceprezidentky usednout poslankyně ODS Zdeňka Horníková nominovaná svou stranou.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Radim Bureš

Článek

Poslanecký klub TOP 09 nominuje do funkce viceprezidenta úřadu programového ředitele nevládní protikorupční organizace Transparency International Radima Bureše, který by se měl v tajné volbě utkat právě s Horníkovou.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeňka Horníková (ODS)

„Poté, co poslanci ODS po dohodě s komunisty zvolili soc. dem. politika do čela NKÚ, je TOP 09 stále přesvědčena, že NKÚ nesmí být v zajetí politických stran. Tím méně v zajetí opoziční smlouvy,“ řekl Právu místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek a dodal: „Byli bychom proto rádi, kdyby viceprezidentem se stala skutečně nestranná osoba, což je podle našeho názoru programový ředitel Transparency International Radim Bureš, kterého budeme nominovat.“

Termín pro podávání nominací na funkci viceprezidenta skončí v pátek odpoledne. K samotné volbě by ve Sněmovně mělo dojít po Velikonocích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám