Hlavní obsah

Kalousek nabídl ROP Severozápad na korekce půjčku ve výši 1,5 miliardy korun

Právo, Rudolf Voleman

Vratnou půjčku v celkové výši 1,5 miliardy korun nabídl ve středu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) Ústeckému a Karlovarskému kraji jako pomoc při úhradě korekcí stanovených v celkové výši zhruba 2,6 miliard korun za pochybení při rozdělování evropských dotací v regionálním operačním programu (ROP) Severozápad.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Ministr financí znovu zopakoval, že odpovědnost za nedostatky, a tudíž i za finanční korekci v ROP Severozápad nesou plně vedení Karlovarského a Ústeckého kraje. Není proto únosné, aby daňoví poplatníci z ostatních krajů dopláceli na chyby, nedostatky a manipulace s evropskými penězi v těchto dvou krajích,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

„V zájmu udržet v chodu ROP Severozápad nabízí ministr financí jako maximální možnou vstřícnost návratnou finanční výpomoc ve výši 1,5 miliardy korun, kterou by kraje splácely ze svých rozpočtů do roku 2020. Pokud krajská zastupitelstva na tuto vstřícnou nabídku nepřistoupí, ponesou plnou politickou odpovědnost za definitivní zastavení tohoto programu, což kromě jiného znamená nemožnost vyčerpat dalších zhruba sedm miliard korun na nové projekty,“ pokračoval Jakob, podle kterého by důsledky tohoto rozhodnutí měly také dopad na současné příjemce.

Oba kraje žádaly, aby polovinu nebo alespoň část korekcí zaplatil stát, což ale tímto prohlášením Kalousek odmítl. Je ochotný krajům pouze půjčit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám