Hlavní obsah

Na povinnou prohlídku budou chodit řidiči až v 65 letech

– Praha

Senátoři ve čtvrtek schválili novelu silničního zákona, podle které budou muset neprofesionální řidiči chodit na první povinnou zdravotní prohlídku až v 65 letech. Dosud tato hranice činila 60 let. Další prohlídce se budou muset řidiči podrobit stejně jako dosud v 68 letech a pak vždy po dvou letech. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Foto: Profimedia.cz

V současnosti musí řidiči podstoupit první zdravotní kontrolu v 60 letech.

Článek

Předkladatelé návrhu Tomáš Grulich a Jiří Oberfalzer (oba ODS) označují povinné kontroly řidičů v 60 letech za přežitek. "Věk odchodu do důchodu se již řadu let prodlužuje a bude v blízké budoucnosti dosahovat 65 let. Jsou-li lidé do 65 let v kondici pracovat, je neadekvátní pochybovat o jejich schopnosti řídit," tvrdí senátoři.

Novelu již dříve podpořil také ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Řidiči za zdravotní prohlídku platí, cena je ale podle Hegera pod úředním dohledem. Lékař musí doložit, že cena za prohlídku odpovídá nákladům a přiměřenému zisku, uvedl.

Poslanci v rámci úprav novely rozhodli o tom, že náklady na psychologické vyšetření řidičů nákladních aut, kteří jsou zaměstnáni u některého dopravce, hradí jejich zaměstnavatel. Řidiči, kteří přišli o řidičský průkaz a pro jeho znovuzískání musí vyšetření podstoupit, si ho budou muset zaplatit sami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám