Hlavní obsah

Zeman poprvé navštívil vládu, zmínil euroval, terorismus i popelníček

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se ve středu poprvé dostavil na jednání vlády. Podle Zemana bylo věcné a téměř přátelské. Podle svých slov „akcentoval“ zejména dvě témata, která chce jako prezident prosazovat: podpis tzv. eurovalu a důraz na boj proti mezinárodnímu terorismu.

Zeman poprvé navštívil vládu, zmínil euroval, terorismus i popelníčekVideo: Novinky

 
Článek

Zeman na tiskové konferenci po jednání vlády zdůraznil, že ani jedno z těchto témat nejsou v rozporu s vládní politikou. Podotkl, že vláda sama navrhla euroval (nový záchranný fond eurozóny) schválit. Očekává prý, že při návštěvě předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa jej odsouhlasí i obě parlamentní komory. Barroso by měl dorazit do Prahy 2. dubna.

Zemanův předchůdce na Hradě Václav Klaus měl dokument za zrůdnou a absurdní věc a odmítl jej podepsat, přestože jej schválil Parlament.

Nedostal popelník

Prezident rovněž uvedl, že chce na Hrad postupně pozvat všechny členy kabinetu zvlášť, a to i Karolínu Peake, s níž si po volbách skrz média posílali spíše vzájemné výtky.

Na adresu ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) uvedl, že jej překvapil informací, že český tabákový průmysl přináší zemi 40 miliard korun ročně. Všiml si však, že „pan ministr zdravotnictví Heger měl jisté drobné námitky vůči tomuto ekonomickému pohledu“.

Miloš Zeman a Petr Nečas o popelníčkuVideo: Novinky

O kouření se Zeman, vášnivý kuřák a vtipálek, zmínil na tiskové konferenci po první návštěvě vlády několikrát. Upozornil, že místnost, ve které se brífink konal, byla v době jeho úřadování coby premiéra jedinou místností ve Strakově akademii, kde mohl kouřit.

Později, když premiér Petr Nečas hodnotil setkání jako klidné, Zeman přitakal a neodpustil si poznámku, že nedostal popelník. "Pan prezident slyšel jasná a rozhodná slova, že nebude k dispozici popelníček," komentoval výtku Nečas.

Seděl mezi Nečasem a Schwarzenbergem

Prezident již dříve uvedl, že bude vládu i Parlament navštěvovat v případě projednávání důležitých zákonů.

Zeman se na jednání vlády posadil mezi Nečase a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09). Svému protikandidátovi z prezidentské volby podal ruku. Na jednání kabinetu poprvé dorazil také nový ministr obrany Vlastimil Picek.

Předseda vlády původně Zemana pozval hned na první zasedání vlády po jeho inauguraci. Nový prezident však minulou středu namísto toho přijal hejtmany krajů, kteří podle něj pracují lépe než vláda.

Po jednání vlády míří členové kabinetu na společnou večeři.

Ve čtvrtek Zeman navštíví Senát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám