Hlavní obsah

Soud částečně zrušil verdikt o zastavení stíhání katarského prince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvolací pražský městský soud zčásti zrušil rozhodnutí o zastavení trestního stíhání katarského prince Hámida bin Abdal Sáního viněného v Česku ze zneužívání nezletilých dívek. Trestní stíhání bylo zastaveno na základě lednové prezidentské amnestie.

Článek

Na základě amnestie bývalého prezidenta Václava Klause zastavil prvoinstanční soud celý Sáního případ, státní zástupce ale proti rozhodnutí podal stížnost.

"Městský soud v Praze stížnosti částečně vyhověl," uvedl obvodní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Bláha. Podle něj tak obvodní soud musí přezkoumat svůj verdikt u devíti z celkem 15 útoků na dívky, kterých se katarský princ údajně dopustil.

Člen katarské královské rodiny byl v Česku v květnu 2005 nepravomocně odsouzen za sexuální kontakty s mladistvými a nezletilými dívkami k trestu 2,5 roku vězení. Tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec ale rozhodl o předání kauzy do Kataru. V srpnu 2005 tak Česko Sáního, který strávil 340 dní ve vazbě, vydalo.

Jelikož katarské orgány na Sáního nepodaly obžalobu, pražský městský soud se rozhodl, že bude ve stíhání pokračovat. Začátkem roku 2011 soudce vydal na Sáního mezinárodní zatykač.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud plně amnestoval katarského prince

Obvodní soud pro Prahu 2 úplně zastavil trestní stíhání člena katarské královské rodiny Hámida bin Abdal Sáního, viněného v Česku ze zneužívání téměř dvou...

Výběr článků

Načítám