Hlavní obsah

K prodeji alkoholu bude zapotřebí koncese, odhlasovali poslanci

Poslanci ve středu v prvním čtení podpořili vládní návrh na zavedení koncesí pro prodejce alkoholu. Novela živnostenského zákona, která koncese zavádí, je reakcí na loňskou kauzu smrtícího metanolu v lahvích s alkoholem.

Článek

Zákonem by se měl zabývat ještě sněmovní hospodářský výbor. Pokud poslanci zákon na některé z příštích schůzí schválí, dostane ho k projednání Senát.

Novela zařazuje prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin do režimu koncesované živnosti, jako je tomu u jejich výroby. Koncesi dostane každý obchodník, který o ni požádá. Koncese nebude ani finančně omezena. Obchodníci i hostinští budou mít šest měsíců na to, aby o koncesi požádali. Zákon má vstoupit v účinnost 15 dní od svého vyhlášení.

Podle vlády není cílem tohoto opatření omezit vstup subjektů na trh. Stát však chce mít přehled o tom, v kterých obchodech se tvrdý alkohol prodává. Novela by měla zajistit lepší možnost kontrol obchodníků s lihem a lihovinami a měla by omezit prodej nezdaněného a nekvalitního alkoholu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám