Hlavní obsah

Nový šéf NKÚ Kala: Nejsme v područí nikoho

Právo, ada

Poslanci v úterý zvolili Miloslava Kalu novým prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Kala coby dosavadní viceprezident úřad dosud řídil.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Miloslav Kala

Článek

Jak se cítíte jako prezident zvolený na základě „pokleslého partajního handlu z dob opoziční smlouvy“, jak to říká TOP 09?

Tak to určitě není. Chtěl bych poděkovat poslancům, kteří mi dali svůj hlas, a vnímám to jako ocenění práce, kterou jsem dosud na NKÚ dělal.

Není ale tajemstvím, že na vašem zvolení se domluvila ČSSD s ODS výměnou za to, že funkci viceprezidentky získá poslankyně ODS Zdeňka Horníková. To nemůže být pro vaši činnost svazující?

Náš úřad je organizován tak, aby jednotlivec nemohl ovlivnit kontrolní činnost ani její plánování.

TOP 09 také tvrdí, že váš úřad je odkladištěm bývalých politiků.

TOP 09 se na tom v minulosti taky podílela, nebo přesněji řečeno KDU-ČSL, ze které část politiků TOP 09 pochází. Ale nechtěl bych to komentovat a tvrdím, že všichni bývalí poslanci, kteří byli zvoleni, jsou pro úřad přínosem a pracují velmi dobře.

Ale vyvstává otázka, jestli kvůli tomu není váš úřad v područí exekutivy či stran?

Nebyl jsem v područí nikoho, ani když jsem byl poslancem. Pokud jde o členy kolegia, jsou nezávislí, mají určitou definitivu a zabezpečení a nevidím žádný důvod, proč by měli být v područí kohokoli, byť nás volí poslanci.

Měli by se politici dohodnout na posílení pravomocí NKÚ?

Určitě ano. To považuji za naprosto zásadní věc, kterou potřebujeme. Díky zvolení budu mít trochu silnější pozici, takže brzy představím strategii našeho úřadu a jiný pohled na kontrolu obcí.

Tvrdím, že nemáme kontrolovat obce, ale nakládání s veřejnými prostředky bez ohledu na to, jestli s nimi nakládá stát, kraj, obec nebo nějaká fyzická osoba. To by měla být ta kvalitativní změna v činnosti úřadu.

Chceme mnohem víc pracovat s daty před zahájením kontroly. Máme rozjetý program detekce rizik nehospodárnosti, což znamená, že bychom primárně měli chodit tam, kde cítíme, že riziko je výrazně vyšší než jinde.

Vnitro chce z vašeho úřadu, jako z jediného, stáhnout policejní ochranu. Co s tím?

Strašně mě to mrzí a doufám, že ministerstvo vnitra od toho ustoupí.

Reklama

Výběr článků

Načítám