Hlavní obsah

Holky to podcenily, držte se, přejí lidé rodinám dívek unesených v Pákistánu

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maminky s kočárky vedle stolku a s obřím hrnkem čaje v ruce, mladý pár nebo několik studentek v úterý odpoledne vysedávalo v kavárně Vesmírna nedaleko Václavského náměstí v Praze, kde pracuje Hanka, jedna ze dvou dívek unesených v pákistánské provincii Balúčistán.

Foto: Právo

Kavárna v centru Prahy, v níž Hanka pomáhala

Článek

Atmosféra v útulném nekuřáckém podniku v pražské ulici Ve Smečkách, kde jako barmani a číšníci pracují i lidé s mentálním postižením, působila v úterý pohodovým dojmem.

Hosté roztroušení v několika místnostech zřejmě neměli ani tušení, že oběť únosu sem donedávna pravidelně docházela a působila jako asistentka pracovně-tréninkového programu.

Na Facebooku 11 000 podpisů

„Já něco zaslechla ve zprávách, ale nijak to nesleduju,“ krčila rameny sedmnáctiletá Markéta, když se třemi kamarádkami odcházela od stolku. „Co vy, holky?“ obrátila se na společnice. Ani ty neměly sebemenší potuchy, o čem je vlastně řeč.

Slečny popily čaj. Návštěvníci, kteří si objednali úterní menu, si pochutnali na polévce a špenátové palačince za 85 korun. V chodbičce, jež propojuje přední sál s barem, visí na zdi různé šperky, které si zájemci mohou koupit. V nabídce nechybějí ani ručně dělaná mýdla a obrazy.

„Já vám žádné informace neposkytnu. Jestli o ní chcete něco vědět, kontaktujte rodiče,“ odbyla Právo na dotaz ohledně 25leté bakalářky Hanky obsluha.

Foto: http://www.hankaatoncadomu.com/

České dívky Hana a Antonie unesené v Pákistánu

Kamarádi založili uneseným děvčatům facebookové stránky, které v úterý odpoledne čítaly téměř jedenáct tisíc fanoušků. Píšící vyjadřují hlavně podporu rodinám.

„Osvobodit, přivézt domů a pořádně jim vynadat. Rodiče, držte se, dopadne to dobře,“ zní například jeden příspěvek.

Nechybějí ale ani kritické poznámky. „V čem spočívala jejich příprava? Že si někde přečetly, že v Pákistánu jsou milí lidé, co se k hostům chovají jako k vlastním a pohostí vás čajem? Každý, kdo má minimum znalostí o těch zemích, ví, že jeden policista vás uchrání leda tak před bábou s chrastím,“ rozepsal se jiný přispěvatel, který sice doufá, že případ skončí zdárně, ale růžově to nevidí. „Rodině hodně sil,“ vzkázal.

"Holky to podcenily"

A další autor: „Oblast je nebezpečná, teroristi by zasloužili co nejtvrdší tresty, holky to podcenily. Ale země jsou to krásné a kultura zajímavá. A tohle holky hledaly.“

„To souhlasím, také bych si ji ráda prohlédla na vlastní oči, ale v této době je to šílenost. Pákistánský prezident si musí ťukat na čelo,“ uvedla Medunka.

Hanka a Tonča domů

Kvůli pátrání po unesených dívkách vznikla i facebooková stránka.

Příbuzní obou dívek děkují za podporu veřejnosti a zároveň žádají, aby bez konzultací s nimi či ministerstvem zahraničí nebyly podnikány žádné aktivity k osvobození dívek.

Dívky byly uneseny v polovině března v pákistánské provincii Balúčistán.

Přátelé Hanky a Antonie vzkazují těm, kteří by třeba chtěli situaci řešit na vlastní pěst, aby nepodnikali žádné aktivity bez konzultace s rodinou a ministerstvem zahraničních věcí. „Mohlo by tak dojít k ohrožení života dívek a k narušení započatých akcí,“ varují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám