Hlavní obsah

Poslanci vybrali na prezidenta NKÚ exposlance Kalu

• Aktualizováno
Novinky, jas

Kandidátem na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) byl zvolen dosavadní viceprezident úřadu Miloslav Kala, který obdržel 108 hlasů. Jeho protikandidát Miloslav Vaněk získal hlasy 49 poslanců. Kalu ještě musí do funkce jmenovat prezident Miloš Zeman.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloslav Kala (vlevo)

Článek

Kala byl favoritem již před hlasováním, neboť podle kuloárových informací se na jeho podpoře dohodli poslanci ODS a ČSSD. Kala byl v minulosti právě poslancem nejsilnější opoziční strany a coby viceprezident NKÚ byl po konci Františka Dohnala pověřen vedením úřadu.

Nástupcem Kaly na viceprezidentském postu by se podle dohod měla stát poslankyně ODS Zdeňka Horníková.

Právě "partajní handl" kritizoval před hlasováním ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. NKÚ ani kolegium úřadu podle něj nemá být "gerontoboxem odložených poslanců".

ODS se ústy předsedy poslaneckého klubu Marka Bendy proti kritice ze strany TOP 09 ohradila. "ODS od začátku preferovala koaliční dohodu. Tu však TOP 09 setrvale torpédovala a prosazovala svoji kandidátku (Danu) Trezziovou s ČSSD. Ostatně během vyjednávání odmítla jméno právě i Miloslava Vaňka," uvedl Benda.

Bývalý prezident Dohnal byl odsouzen za to, že odmítal poslaneckou kontrolu svého úřadu. Na základě toho musel ve funkci skončit.

Reklama

Výběr článků

Načítám