Hlavní obsah

Církve budou při prodeji vráceného majetku platit daň, Zeman podepsal novelu

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman podepsal první dva zákony. Jedná se o novelu zákona o dani z příjmu a novelu o označování výbušnin. Novela o dani z příjmu upravuje to, že církve nebudou osvobozeny od daně při prodeji majetku vráceného v rámci majetkového vyrovnání se státem. V pondělí o tom informovala mluvčí prezidenta Hana Burianová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Daňovou novelu schválil minulý týden Senát. Církve budou standardně platit daň při prvním prodeji majetku a osvobození od daně pro ně bude platit pouze v případě, že si vrácený majetek ponechají. [celá zpráva]

Vedle nemovitostí mají církve dostat během 30 let 59 miliard korun plus navýšení této částky o inflaci. Stát během této doby přestane vyplácet platy duchovním.

Na klasickém zdanění při prodeji restituovaného majetku se s koalicí dohodl poslanec Michal Doktor (Jihočeši 2012)  za to, že normu ve Sněmovně podpoří.

Druhá norma, kterou prezident Zeman v pondělí podepsal, zjednoduší označování a evidenci výbušnin. Nejvýznamnější změnou je odložení data zavedení povinností o jednoznačném označování výbušnin, a to z letošního 5. dubna o rok.

Obchodníkům s výbušninami a firmám, které provádějí trhací práce, se pak o tři roky posune plnění povinnosti pro zavedení systému sledovatelnosti výbušnin.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Norma přinese i zákaz vlastnit výbušninu bez předepsaného jednoznačného označení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám