Hlavní obsah

Přichází astronomické jaro, počasí je ale proti. Napadne až 10 centimetrů sněhu

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Zima ještě neřekla své poslední slovo, a tak se v tomto týdnu nezřídka setkáme se sněžením a nízkými teplotami. Na své si nepřijdou ani příznivci slunečných jarních dnů, až do pátku by totiž mělo být převážně zataženo. O víkendu se sice vyjasní, o to však bude chladněji. Novinkám to řekla Dagmar Honsová z Meteopressu. Podle varování Českého hydrometeorologického ústavu může do úterního rána napadnout až 10 centimetrů sněhu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Sněhové srážky nebudou v tomto týdnu výjimečné.

Článek

Obloha nad Českou republikou bude po celý pracovní týden zatažená, četné budou také srážky, které budou převážně sněhové, pouze v nížinách smíšené nebo dešťové. Oproti předchozímu týdnu se ale přece jen mírně oteplí, jak tomu velí i skutečnost, že středa je prvním den astronomického jara.

Během pondělního dopoledne začne přibývat oblačnosti, k níž se odpoledne postupně na celém území přidá sněžení. To bude pouze v nížinách přecházet ve smíšené nebo dešťové srážky. V Čechách naměříme odpoledne 3 až 7 stupňů Celsia, na Moravě bude chladněji, -1 až 3 stupně.

BEZ KOMENTÁŘE: Zima se vrátila do BrnaVideo: Miroslav Homola, Právo

Poměrně časté sněžení očekává meteoroložka v noci z pondělí na úterý. „Hlavně na Moravě a ve Slezsku se lidé možná probudí do zasněženého rána,“ upozornila Honsová s tím, že ve vyšších polohách může přes noc napadnout až osm centimetrů sněhu. Vlivem čerstvého větru se mohou tvořit sněhové jazyky, nad ránem by se lidé měli mít na pozoru před náledím.

Kvůli sněžení už také vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varování, které platí od pondělního odpoledne do úterního rána ve východní polovině republiky. Napadnout může podle ČHMÚ tři až deset centimetrů sněhu, ojediněle ve vyšších polohách 15 centimetrů.

Nejteplejším dnem středa

Také v úterý bude zpočátku sněžit, v nižších polohách budou srážky smíšené. Odpolední maxima vystoupají na 3 až 7 stupňů. Zejména v severní části republiky ale bude chladněji.

Středa bude nejteplejším dnem celého týdne. Odpoledne naměříme 6 až 10 stupňů, oblačnost a občasné přeháňky ale přetrvají i v tento den. Stejná situace bude ve čtvrtek, odpolední maxima ale spadnou na 3 až 7 stupňů. Ráno naměříme 1 až -3 stupně.

Od pátku by mělo oblačnosti částečně ubývat, nadále však můžeme počítat se sněhovými srážkami ve vyšších polohách. Víkend už by měl být polojasný až oblačný, od severu k nám však bude proudit studený vzduch. V pátek se proto maxima budou pohybovat mezi 2 až 6 stupni, o víkendu dokonce jen mezi 0 až 4 stupni. Ráno mohou teploty při zmenšené oblačnosti klesnout i pod -10 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám