Hlavní obsah

Porazíme bezohlednou pravici, vzkázal Sobotka na závěr sjezdu ČSSD

Novinky, val
Aktualizováno

V ostravské hale Gong skončil v sobotu odpoledne 37. sjezd ČSSD. Strana si na něm zvolila nové vedení a odsouhlasila priority pro následující období. Za nejdůležitější si sociální demokraté vytyčili úspěch v supervolebním roce 2014. Znovuzvolený předseda Bohuslav Sobotka v závěrečném projevu uvedl, že věří v poražení "bezohledné" pravice ve volbách do Sněmovny příští rok.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Bohuslav Sobotka na sjezdu ČSSD v Ostravě.

Článek

„Sociální demokracie má obrovskou šanci, aby se dostala do role strany, která může změnit poměry v zemi k lepšímu,“ prohlásil ve své závěrečné řeči Sobotka, jenž v pátek obhájil pozici šéfa strany.

Skončený sjezd podle něj může být důležitým milníkem na cestě k volebnímu úspěchu v příštím roce. ČSSD doufá, že vystřídá pravicovou koalici a sestaví vládu. „Věřím v to, že nezklameme naděje a očekávání občanů, vyhrajeme volby a porazíme bezohlednou pravici,“ řekl.

Zeman popřál k vítězství

Otázku případné povolební koalice otevřel nejvýznamnější host sjezdu Miloš Zeman, jenž vystoupil se svým projevem už v pátek. Uvedl, že si přeje vítězství sociální demokracie v příštích volbách, za což sklidil ovace vestoje. Sociálním demokratům také poradil, aby se "nebáli vládnout sami". [celá zpráva]

Zeman při svém vystoupení také odmítl, že by měl zájem na rozložení sociální demokracie.

Zástupci ČSSD však na sobotní tiskové konferenci po skončení sjezdu nechtěli předjímat, s kým by po případném volebním úspěchu v parlamentních volbách v roce 2014 vládu sestavili.

Sobotka i první místopředseda Michal Hašek ale vyzdvihli, že delegáti v sobotu nekývli na zrušení bohumínského usnesení, které zapovídá sestavit vládní koalici s komunisty.

Podle Haška je to jasný signál, že otázka koalice s KSČM není na pořadu dne. [celá zpráva]

Nové vedení

Sobotka, který svou funkci v pátek obhájil ve volbě, v níž neměl vyzyvatele, rovněž poděkoval nově zvolenému vedení strany. Nové místopředsedy volili delegáti strany v pátek. Svůj post neobhájil senátor Jiří Dienstbier, kterému uškodil neúspěch v prezidentských volbách a to, že ostře kritizoval Miloše Zemana. Na jeho místo nastoupil hejtman plzeňského kraje Milan Chovanec, Marii Benešovou zase na místopředsednickém postu vystřídala místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

Sociální demokracii nyní po sjezdu čeká obměna stínové vlády. Sobotka si přeje, aby stínová vláda vytvářela alternativy ke koaličním návrhům a aby tyto alternativy byly lépe zprostředkovávány veřejnosti. Také členové mají být důstojnějšími partnery současným ministrům. Změny ve stínové vládě se podle šéfa ČSSD projeví v horizontu týdnů a budou se týkat „slabých článků“.

Dalším aktuálním tématem bude příprava programu ČSSD. Podle místopředsedy Lubomíra Zaorálka se bude chtít ČSSD zaměřit především na řešení problému nezaměstnanosti a případné pomoci lidem bez práce. Prosazovat chtějí také spravedlnost v sociální oblasti, rovněž by se měla zvyšovat kvalita ve vzdělání, kultuře a školství.

Reklama

Související články

Zeman dojal sociální demokraty k slzám

Prezident Miloš Zeman svým pátečním projevem na sjezdu ČSSD rozbouřil hladinu emocí v jednacím sále. Odměnou mu byl nejen bouřlivý aplaus ve stoje, ale také...

Výběr článků

Načítám