Hlavní obsah

Zákaz vládnutí s komunisty platí, odhlasovala ČSSD drtivou většinou

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, jov

Sociální demokraté v sobotu na ostravském sjezdu drtivě odmítli návrh na zrušení tzv. bohumínského usnesení, které straně zakazuje spolupráci s KSČM na vládní úrovni. Pro zrušení usnesení bylo jen devět delegátů.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Místopředseda ČSSD Michal Hašek (vlevo) s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou na stranickém volebním sjezdu.

Článek

Odmítnutí zrušení usnesení první místopředseda ČSSD Michal Hašek označil za jasný signál české veřejnosti. "Otázka společné koalice s KSČM není na programu dne," prohlásil.

Tzv. bohumínské usnesení přijala strana na sjezdu v roce 1995 v Bohumíně. Obsahuje zákaz politické spolupráce s extremistickými stranami, mezi nimiž je vyjmenovaná i KSČM. V současnosti se interpretuje jako zákaz vlády s komunisty, v doslovném znění však vylučuje jakoukoliv politickou kooperaci.

Nejužší vedení jednomyslně: Nerušit

Ještě před hlasováním vystoupil šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Informoval, že hovořil se členy nejužšího vedení své strany a ti zrušení usnesení odmítli. "Shodli jsme se jednomyslně, že nerušit," prohlásil Sobotka.

V následném hlasování se pro zrušení zákazu vládní spolupráce s komunisty vyslovilo jen devět delegátů sjezdu.

"Sto se zdrželo, takže můžeme konstatovat, že návrh nebyl přijat," konstatoval moderátor rokování, místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Filip: Prosit nebudeme

Předseda KSČM Vojtěch Filip v reakci na rozhodnutí sjezdu vzkázal ČSSD, že jeho strana se nebude doprošovat, aby bylo usnesení zrušeno. „Je to suverénní politická strana. Když jim to vyhovuje, ať si to nechají. My se o to prosit opravdu nebudeme,“ komentoval Filip zachování tzv. bohumínského usnesení.

Anketa

Souhlasili byste s případnou vládou ČSSD a komunistů?
Ano
55,7 %
Ne
44,3 %
Celkem hlasovalo 10546 čtenářů.

Bohumínské usnesení

"Sjezd schvaluje platnost závěrů hradeckého sjezdu ČSSD o nepřípustnosti spolupráce sociální demokracie s extremistickými politickými stranami. Vylučuje politickou spolupráci se SPR-RSČ, KSČ, MNS, KSČM, LB a SDL."(14. usnesení na 27. sjezdu ČSSD z roku 1995 v Bohumíně)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám