Hlavní obsah

ČSSD dál povede Sobotka, dostal podporu 84 procent delegátů

Právo, Novinky, jov, val
Aktualizováno

Bohuslav Sobotka obhájil post předsedy ČSSD. Sociální demokraté ho v pátek na svém 37. sjezdu, který se konal v Ostravě, zvolili šéfem strany 84 procenty hlasů přítomných delegátů. Sobotka byl jediným kandidátem. V nominačním projevu slíbil především úspěch ČSSD v supervolebním roce 2014. Nastínil také první kroky sociální demokracie, pokud sestaví vládu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka (uprostřed) bezprostředně po znovuzvolení předsedou ČSSD

Článek

Sobotka podle informací Práva získal 507 z 582 platných hlasů. Přítomno bylo více než 600 delegátů.

Sobotka po svém zvolení poděkoval za důvěru a podporu. „Ten mandát, který jsem dostal, vnímám jako velmi silný. Budu s ním nakládat uvážlivě, ale také důrazně a aktivně,“ prohlásil staronový předseda ČSSD. „Chci požádat všechny sociální demokraty, aby mysleli na občany České republiky. Nesmíme je zklamat,“ dodal. Sobotka byl poprvé pověřen vedením strany v roce 2010 po parlamentních volbách, o rok později byl poprvé zvolen předsedou a tuto funkci nyní obhájil.

Jasný úkol: vyhrát volby

Podle Sobotky musí myšlenky strany směřovat k roku 2014. Pokud obhájí post předsedy strany, jasným úkolem je podle něj vyhrát v příštím roce volby do Sněmovny a sestavit vládu se sociálně demokratickým programem.

"Po pravicových vládách zdědíme jen vybydlenou zemi," zopakoval už svůj dopolední výrok. "ČSSD se musí na supervolební rok 2014 velmi dobře připravit," dodal.

Program ČSSD musí být podle něj srozumitelný. Strana by také ještě před volbami měla sdělit, jaká bude její činnost v následujících 100 dnech, pokud sestaví vládu. Měla by říct, jaké bude prosazovat zákony a co naopak bude chtít zrušit.

V rámci těchto prvotních změn zmínil jako první prosazení zákona o majetkových přiznáních, který jako svou prioritu stanovil i prezident Miloš Zeman. Podle Sobotky ČSSD tento zákon dluží veřejnosti. V druhém kroku by se ČSSD měla zaměřit na nastartování hospodářského růstu, posílení dopravní infrastruktury, vzdělání, vědy a dalších oblastí.

Peake připomněla Sobotkovi náhrady

Političtí soupeři Sobotkovi ke zvolení předsedou blahopřáli, hodnotili ho ale rozdílně. „Je otázka, jestli od něj můžeme očekávat něco nového či dobrého pro ČR. Je už skoro dvacet let poslancem. Jako takový se proslavil veřejně přiznaným zneužíváním náhrad. Byl členem vlády, která nastartovala dluhovou krizi, jako ministr financí je za to osobně odpovědný. Příčinou našich dnešních ekonomických problémů je evropská krize a rozhazovačná politika Bohuslava Sobotky. Dnes už jen hasíme,“ uvedla v tiskovém prohlášení předsedkyně LIDEM Karolína Peake.

Blahopřál i předseda strany NS LEV -21 a bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek. Sobotka má podle něj v soc. dem. silnou výchozí pozici, ale před volbami musí čekat sílící tlak veřejnosti i politických soupeřů. LEV21 by v případě úspěchu ve volbách nepohrdla spoluprací s ČSSD. „Naše země potřebuje po příštích volbách stabilní levicovou či levostředovou vládu. Národní socialisté jsou odhodláni takové stabilní vládě ...pomoci,“ stálo v prohlášení.

Anketa

Souhlasíte s volbou Bohuslava Sobotky za předsedu ČSSD?
Ano
36 %
Ne
64 %
Celkem hlasovalo 8094 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám