Hlavní obsah

Budeme přebírat vybydlenou zemi, zkritizoval Sobotka na sjezdu pravici

Novinky, val
Aktualizováno

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zahájil 37. sjezd sociální demokracie projevem, v němž podle očekávání ostře zkritizoval vládní koalici a její reformy. Po nich prý zbude jen „vybydlená země“. Strana si na sjezdu zvolí nové vedení.

Sobotka: Pokud vyhrajeme volby, budeme přebírat vybydlenou zemiVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Pokud vyhrajeme příští volby, budeme přebírat vybydlenou zemi,“ řekl Sobotka před spolustraníky v ostravské hale Gong.

Ve svém projevu, který zahájil tradičním oslovením „Vážené přítelkyně, vážení přátelé“, uvedl, že je sociální demokracie „jedinou konsolidovanou stranou, která je schopná řídit stát“.

Vládu zkritizoval zejména kvůli jejím reformám. Za největší sociální zlo označil nezaměstnanost. „Drábkův (bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek) gang rozkradl a zničil systém aktivní politiky zaměstnanosti,“ prohlásil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zprava Jeroným Tejc, Marie Benešová, Zdeněk Škromach a Michal Hašek

Poděkoval Dienstbierovi

„Kde je hospodářský růst, který pravice slibovala? Místo slibovaných nízkých daní a prosperity tady máme nejdelší recesi od roku 1997,“ dodal.

Sobotkův projev byl částečně zaměřen na případné budoucí vládnutí ČSSD. „Dnes máme vysoké volební preference. Teď jde ale o to, co s nimi uděláme,“ řekl Sobotka.

Ten také vyzdvihnul úspěchy ČSSD v krajských a senátních volbách. Poděkoval také Jiřímu Dienstbierovi za účast v prezidentském klání.

Hašek vyzval k podpoře Zemana

Po Sobotkovi vystoupil na sjezdu první místopředseda Michal Hašek, jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů. Ten vyzdvihl úspěch v podzimních krajských volbách a ocenil regionální politiku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na sjezdu strany v Ostravě

V této souvislosti zkritizoval ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který podle jeho slov jde svou politikou právě proti převážně sociálně demokratickým krajům. „Kalousek ví, že kraje budou úspěšné jen tehdy, pokud budou mít dostatek prostředků,“ řekl s tím, že vláda „každý den utahuje šrouby“.

Hašek také vyzval ke spolupráci s prezidentem Milošem Zemanem. „Hledejme všechno, co nás bude s prezidentem spojovat, ne rozdělovat,“ řekl. Jmenoval například zákon o majetkových přiznáních, který prosazuje právě Zeman. Podle Haška by kandidáti ČSSD na vybrané pozice měli jít příkladem a sami podat taková majetková přiznání.

Dienstbier by chtěl ještě posílit

Místopředseda Jiří Dienstbier vyzdvihl potřebu dobře fungujícího odborného zázemí strany. Ta by měla zaujmout kvalifikované stanovisko ke všem oblastem společenského života. Zároveň odmítl, že by sociální demokraté pouze kritizovali a nepřicházeli s vlastními koncepčními řešeními.

Dienstbier rovněž poděkoval za podporu v prezidentských volbách. „Byť to nebylo vítězství, tak je to výsledek, kterého si velmi cením,“ řekl.

I když sociální demokracie uspěla v podzimních krajských a senátních volbách, podle Dienstbiera to není důvodem k přehnanému uspokojení. Strana by se měla ptát, zda není schopna dosáhnout ještě lepších výsledků a ještě více posílit.

Škromach se chce zaměřit na soupeře

Zdeněk Škromach ve svém projevu uvedl, že vláda „hledá každou možnost, jak sociální demokracii poškodit“.

Podle něj volby ukázaly, že hlavními soupeři ČSSD jsou napravo TOP 09 a ODS, nalevo komunisté, kteří jim sbírají politické body. ČSSD by se podle Škromacha měla více zabývat svými soupeři.

Vyzdvihl také potřebu dosadit do funkcí více žen a mladých lidí. Vadí mu také, jakým přístupem podle něj média informují o opozici. „Povedeme válku i s mediální nepřízní,“ prohlásil.

Zaorálek chce posílit cesty do zahraničí

Místopředseda Lubomír Zaorálek vyzval k tomu, aby se na tvorbě programu strany podílela v odborných debatách i veřejnost. ČSSD podle něj nehodlá prosazovat věci, o kterých s lidmi nemluvila. „Musí to být témata, která lidi nepřekvapí,“ řekl.

Ve svém projevu se coby stínový ministr zahraničí zaměřil také na zahraniční politiku. Ta se podle něj nedá dělat z domova, ale pověřená osoba musí jezdit do cizích zemí vyjednávat pozice a získávat případné investory.

Anketa

Hrozí Česku, že se stane po koaličních reformách "vybydlenou zemí", jak tvrdí předseda ČSSD Bohuslav Sobotka?
Ano
5 %
Česko už "vybydlenou zemí" je
74,7 %
Ne
20,3 %
Celkem hlasovalo 25252 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám