Hlavní obsah

Začíná sjezd ČSSD: Ohroženi jsou Dienstbier a Zaorálek

Právo, jov

V Ostravě v pátek ráno začíná 37. sjezd soc. dem., na kterém si strana zvolí nové vedení. Rokování ale začalo už ve středu večer a delegáti využili i noci k vyjednávání před rozhodováním o stranických špičkách.

Foto: Pavel Karban, Právo

V Ostravě začíná sjezd ČSSD

Článek

„Sjezd neformálně začal odpoledne, po Ostravě už se čile vyjednává. Bude to dlouhá noc,“ poznamenal ve čtvrtek jeden z vysoce postavených soc. dem. pro Právo.

Foto: Pavel Karban, Právo

Delagáti mají k dispozici sedadla jako v divadle.

Volba předsedy ČSSD bude zahájena v pátek odpoledne, obhájit funkci by měl Bohuslav Sobotka, který nemá protikandidáta.

Foto: Pavel Karban, Právo

Delegáti se scházejí.

Příliš se nepochybuje ani o tom, že prvním místopředsedou bude nadále Michal Hašek. Jiná situace panuje u řadových místopředsedů, hraje se hlavně o osud Jiřího Dienstbiera a částečně i Lubomíra Zaorálka. Oba jsou sice Sobotkovi spojenci, ale neoblíbení v krajských organizacích strany. Jejich případný propad by nahrál otevřeným i skrytým příznivcům Miloše Zemana.

To, že je Dienstbierova pozice ohrožena, potvrdili v sobotu ráno i delegáti sjezdu, se kterými Novinky hovořily. Podle jednoho z nich může proti Zaorálkovi hrát i výběr místa konání sjezdu, kdy delegáti musí sedět na sedačkách vedle sebe jako v kině, což ztěžuje vyjednávání.

Foto: Pavel Karban, Právo

První delegáti se scházejí.

Do dění na sjezdu zasáhne i nový prezident Miloš Zeman. S napětím je očekáván jeho projev, který pronese ve 13 hodin.

Foto: Pavel Karban, Právo

Vítězslav Jandák na sjezdu soc. dem.

Šest stovek delegátů v Kongresovém centru Gong v Dolní oblasti Vítkovic nebude sedět tradičně u stolů, ale v sedačkách jako v divadle, což může ztížit dohadování před jednotlivými koly volby členů vedení.

Reklama

Výběr článků

Načítám