Hlavní obsah

Portrét se Zemanem visí jen v jedné z deseti pražských škol

– Praha
Novinky, Karolina Vrbasová

Necelý týden po inauguraci nového prezidenta byste ve většině učeben pražských základních a středních škol marně hledali jeho portrét. Miloš Zeman zatím visí jen v jedné škole z deseti.

Ve většině škol v Praze nevisí portrét Miloše ZemanaVideo: Novinky

 
Článek

A vypadá to, že Zemanův portrét ve většině pražských škol nejspíš ani viset nebude. Vyplývá to z průzkumu, který Novinky v těchto dnech v Praze provedly. Většina škol má trvale pouze státní znak na budově a nehodlá na tom nic měnit.

Vedení každé páté školy Novinkám sdělilo, že nový prezidentský portrét zatím neřešili, ale obvykle mají třídy rozdělené: v půlce visí prezident a v druhé státní znak. Jen jedna škola z deseti nám potvrdila, že fotografii nové hlavy státu už v několika třídách má.

Foto: Herbert Slavík

Oficiální portrét nově zvoleného prezidenta Miloše Zemana

„Plánujeme vyvěsit nového prezidenta, ale ne hromadně, pouze u maturit, stejné to bylo i za předchozích prezidentů,“ řekla Novinkám Dana Bukovská, hospodářka z Arcibiskupského gymnázia v Praze. Na otázku, kolik portrétů Miloše Zemana se gymnázia chytají objednat, se nám nejčastěji dostalo následující odpovědi: „Zatím jsme je neobjednávali, neměli jsme ho pověšený v učebnách ani předtím, pouze v maturitních třídách, takže budeme objednávat zhruba 4 kusy.“

Stačí státní znak

Samotné téma vystavování prezidentských portrétů je podle reakcí zúčastněných poměrně citlivé. Například vedení základní školy v Londýnské ulici v Praze, kde se Školní rada shodla, že Zemanův obraz do učeben nepověsí, odmítlo k tomuto tématu rozhovor.

„Toto téma jsme řešili už tak dlouho, že se  k němu už nechceme vůbec vracet,“ odbylo žádost.

Na jejich webových stránkách lze nalézt oficiální vyjádření ředitele školy Martina Ševčíka: „Vážení pedagogové a zákonní zástupci, dovolte mi napsat několik závěrečných slov k problematice vyvěšení obrazu prezidenta České republiky po 8. 3. 2013 v naší škole. Protože jsem veřejně slíbil, že budu respektovat doporučení Školské rady, nebudou obrazy prezidenta, z mého rozhodnutí, napříště ve škole v Londýnské vyvěšovány.“

Rodiče, kteří ve středu přivedli své děti do školy, k tomu mají různé názory. „Jsem rád, že tam portrét prezidenta nevisí,“ říká radikálně čtyřicetiletý otec doprovázející do školy svou ratolest. Naopak paní středního věku s osmiletou dcerou po boku tvrdí: „Je to prezident, takže by tam viset měl.“ Názorovou zlatou střední cestu zvolil třicetiletý tatínek prvňáčka: „Nevím, proč se to tak řeší, myslím, že bohatě stačí státní znak.“

Zeman se prodává méně než Klaus a Havel

Černobílý plakát prezidenta o rozměrech 420×594 mm stojí na internetu 39 korun, barevný vyjde o 20 korun dráž, s rámem se cena ale prý vyšplhá k šesti stovkám.

Pro zajímavost, barevný portrét Václava Klause je ve výprodeji za 30 korun. Zeman je pro některé školy příliš drahý. „To si jako škola nemůžeme dovolit, máme tu 35 tříd a kdybychom do každé nakupovali prezidenta s rámem, tak se nedoplatíme. Na to není rozpočet,“ svěřila se Novinkám zástupkyně ředitele gymnázia z Prahy 2, která si nepřála zveřejnit své jméno. V ostatních školách jednají ekonomicky. Fotografie jednoduše vloží do starých rámů po bývalých prezidentech.

Do firmy Sevt.cz, která prezidentské černobílé portréty do škol prodává, se objednávky zrovna nehrnou. „Pan Zeman jde samozřejmě daleko méně na odbyt než Klaus a Havel. Některé školy portrét pana Zemana nakupují po 50ti kusech, ale jiné také i po jednom či po dvou. Oproti Václavu Klausovi se prodala zatím jen čtvrtina nákladu. Školy pana Zemana nahrazují papírovým státním znakem a také Komenským. Myslím, že tomu uškodily články o tom, že není povinnost mít ve škole prezidentský portrét,“ řekla Novinkám produktová manažerka obchodu se školními potřebami Martina Skurčáková.

Prezidenta zákon nevyžaduje

„Školský zákon, ani žádná jiná vyhláška Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy nestanovuje školám povinnost umisťovat ve třídách či ve škole portrét hlavy státu. Je to pouze historicky daný výraz úcty k hlavě státu. Stejně se to týká i státního znaku,“ sdělil Novinkám Marek Zeman, ředitel odboru vnějších vztahů a komunikace Ministerstva školství.

Je zřejmé, že je ale stále nemálo škol, které se domnívají, že prezidentský portrét musí povinně viset u státních maturit. Opak je přitom pravdou.

Jedno je ale jisté, v otázce, zda pověsit či nepověsit fotografii hlavy státu do tříd, panuje nejednotný názor. „Pan Zeman? Tak ten nám tu rozhodně nevisí,“ odpověděla  razantně zástupkyně ředitele základní školy v Praze 2. Vedení základní školy Chelčického sdílí jiný názor: „Jednou je to prezident, tak ať se to líbí nebo nelíbí, děti by to měly vědět.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám