Hlavní obsah

Závěr týdne bude mrazivý, teploty spadnou pod -10

Novinky, val
Praha

Studené počasí, které tento týden zasáhlo Českou republiku, se jen tak nevzdá. Minimálně do konce týdne nevystoupí odpolední teploty nad 3 stupně Celsia, ráno navíc mohou klesat až pod -10 stupňů. Změna přijde až příští týden. Novinkám to řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

„Studené severní proudění se bude v druhé polovině týdne ještě prohlubovat,“ řekla Novinkám meteoroložka. Můžeme tak do konce týdne počítat s ještě větším poklesem teplot a sněžením na celém území republiky.

Ve středu odpoledne naměříme v Čechách -3 až 1 stupeň Celsia. Můžeme proto počítat s občasným sněžením, pouze na jihu Čech, kde bude tepleji, se objeví spíše srážky smíšené nebo dešťové.

Čtvrteční ráno bude mrazivé, teploty klesnou na -3 až -7 stupňů, přičemž na severozápadě republiky mohou atakovat i hranici 10 stupňů pod nulou. Celý den bude oblačno až zataženo, zejména na Moravě a ve Slezsku s občasným sněžením. Vát bude čerstvý vítr, takže by si řidiči měli dát pozor na sněhové jazyky, závěje a ráno ojediněle i náledí. Odpoledne vystoupí teploty na -2 až 2 stupně.

Oblačnost mírně ustoupí v pátek, kdy bude místy až polojasno. Zejména na Moravě a ve Slezsku ale budou nadále přetrvávat sněhové přeháňky. Ranní minima se budou pohybovat od -4 do -8 stupňů, někde ale můžeme naměřit až -12. Odpolední maxima se budou pohybovat mezi -2 až 2 stupni.

O víkendu až -14

Nejméně oblačnosti z celého týdne bude v sobotu. Zároveň ale bude i nejchladnější ráno. Teploty se budou pohybovat od -5 do -9 stupňů, při celonočním vyjasnění a na sněhu mohou klesnout až k -14. Přes den pak naměříme -1 až 3 stupně.

Chladnému počasí odzvoní podle Honsové v neděli, kdy studené severní proudění vystřídá teplejší vzduch od jihozápadu. Převládat bude velká oblačnost s deštěm, sněžit má pouze v horských oblastech a na Moravě a ve Slezsku od vyšších poloh. Ranní minima budou sice od -3 do -7 stupňů, odpoledne se ale oteplí na 1 až 5 stupňů.

Velká oblačnost a deštivé počasí bude převládat i v následujícím týdnu. Výrazně se ale oteplí. Odpolední teploty vystoupí na 4 až 8 stupňů, ve středu, kdy bude první astronomický jarní den, dokonce na 10 stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám