Hlavní obsah

Zemanova cesta do Afghánistánu bude záviset na bezpečnostní situaci

Zatím není zcela jisté, že se prezident Miloš Zeman skutečně vypraví do Afghánistánu pozdravit české vojáky. Případná návštěva bude totiž záviset na bezpečnostní situaci v zemi. Na tiskové konferenci věnované 14. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance to v úterý řekl náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman prochází před čestnou jednotkou armády během pátečního aktu inaugurace.

Článek

Pokud to ozbrojené střety mezi koaličními silami a povstalci dovolí, Zeman bude moci příslušníky armády navštívit. V programu by pak mohl mít i jednání s afghánským prezidentem Hamídem Karzáím. Podle Pavla prezidentova návštěva v Afghánistánu závisí také na technických možnostech a spolupráci s aliančními partnery.

První náměstek ministra obrany Vlastimil Picek Zemanovo rozhodnutí navštívit vojáky působící v zahraniční misi uvítal. "Jsem velice rád, že mu budeme moci ukázat činnost našich jednotek v této zahraniční operaci," zdůraznil Picek.

Zeman záměr navštívit české vojáky působící v alianční misi ISAF v Afghánistánu oznámil v minulých dnech s tím, že o přesném termínu se jedná. Prezident podotkl, že si práce vojáků v misi váží, zahraniční operace jsou podle něj jednou ze dvou základních rolí armády. Za tu druhou pokládá účast vojáků v integrovaném záchranném systému.

Český provinční rekonstrukční tým ukončil počátkem února po pěti letech svou misi v afghánské provincii Lógar. Nyní tam vojáci "uklízejí" a dokončují a předávají partnerům projekty. V zemi nyní pracují čeští vojáci v provincii Wardak, kde školí afghánské vojáky a policisty. Další čeští vojenští odborníci, například chemici, chirurgové a letečtí instruktoři působí na základně KAIA u Kábulu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám