Hlavní obsah

Organizace zatlačí na zákonodárce, aby prosadili devět protikorupčních zákonů

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvacítka protikorupčních organizací se spojila v projekt nazvaný Rekonstrukce státu, jenž si klade za cíl zatočit s korupcí v České republice. Skupina připravila devět zákonů, které budou chtít od politiků prosadit. Představili je v úterý na tiskové konferenci k příležitosti zahájení společného projektu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Jsme přesvědčeni o tom, že je potřeba dát úplně nový impuls v oblasti protikorupční politiky,“ prohlásil David Ondráčka, ředitel organizace Transparency International, která je jednou z účastníků projektu.

Organizace proto v rámci projektu Rekonstrukce státu připravily podněty k vytvoření devíti zákonů, které budou chtít po politicích prosadit ještě do konce tohoto volebního období. „Chceme vytvořit na politiky takový tlak, aby nebylo možné mu ustoupit,“ řekl Ondráčka.

Požadavky projektu Rekonstrukce státu:
1.Průhledné financování politických stran a volebních kampaní
2.Elektronická majetková přiznání politiků ke dni nástupu do funkce
3.Zveřejňování smluv státu a veřejných institucí na internetu
4.Zrušení anonymních akcií
5.Odborné nominace do dozorčích rad
6.Odpolitizování státní správy
7.Státní zastupitelství bez politických zásahů do vyšetřování
8.Průhledný legislativní proces
9.Rozšíření kontrolních pravomocí NKÚ

Skupina prosazuje například průhlednější financování politických stran a volebních kampaní, zavedení elektronických majetkových přiznání politiků ke dni nástupu do funkce, rozšíření kontrolních pravomocí NKÚ či obsazování dozorčích rad odborníky.

„Je reálné, aby se těchto devět opatření dostalo ještě letos na podzim do Sněmovny,“ uvedl Ondráčka. K prosazení chtějí obejít všechny poslance a senátory a požádat je o podpis, jímž stvrdí, že navrhovaná opatření podpoří. Zatím organizace mají 22 podpisů.

Reklama

Výběr článků

Načítám