Hlavní obsah

Rathův otec a manželka složili kauci dva milióny

Právo, rav

Otec a manželka obviněného poslance Davida Ratha už v pondělí složili soudem požadovanou kauci ve výši dva milióny korun. Proto lze očekávat, že Okresní soud pro Prahu-východ v pátek rozhodne o propuštění bývalého středočeského hejtmana z vazby.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta odvádí Davida Ratha od soudu.

Článek

Avšak vzhledem k tomu, že státní zástupce Petr Jirát podal už minulý týden proti přípustnosti kauce stížnost, ani páteční souhlasný verdikt soudu nebude stačit na to, aby Rath zamířil na svobodu. O jeho žádosti a stížnosti žalobce bude ještě rozhodovat nadřízený středočeský krajský soud.

„Kauce je zaplacena. Dnes (v pondělí) dorazily peníze na účet soudu, celé dva milióny ve dvou platbách. Mohu potvrdit, že zčásti od manželky a zčásti od otce,“ řekl v pondělí Právu mluvčí soudu v Praze-východ Jiří Wažik.

Doplnil, že ještě tento týden v pátek tedy soud o Rathově žádosti na propuštění z vazby, kde už sedí deset měsíců, rozhodne. „Když zaplatil tu kauci, tak velmi pravděpodobně bude rozhodnuto, že se propouští z vazby na svobodu s tím, že se připouští peněžitá záruka. Státní zástupce si ale podal stížnost, což znamená, že spis půjde ke krajskému soudu. Takže i když bude v pátek propuštěn, tak fakticky propuštěn nebude,“ podotkl Wažik.

Rath opakovaně usiluje o propuštění na svobodu, tentokrát navíc i kvůli vážnému zranění otce, který si prý těžce poranil páteř. Možná i proto okresní soud nyní stanovil kauci na dva milióny, zatímco loni v srpnu jich požadoval rovnou čtrnáct.

Reklama

Související témata:

Související články

Rath chce regulovat bojová plemena psů

Poslanec David Rath, který je už od loňského května ve vyšetřovací vazbě, předložil ve Sněmovně další dva návrhy zákonů. První z nich se týká regulace bojových...

Výběr článků

Načítám