Hlavní obsah

Policie loni zabavila majetek za dvě miliardy, volá po centrálním registru účtů

Aktualizováno

Protikorupční policie by při vyšetřování případů finanční kriminality uvítala centrální registr účtů. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli řekl šéf útvaru Tomáš Martinec. Uvedl také, že detektivové útvaru v minulém roce zabavili majetek pocházející z trestné činnosti za více než dvě miliardy korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Martinec

Článek

Centrální registr účtů by měl policistům ulehčit pátrání po tom, kolik má kdo účtů. Jde o jedno z dlouho diskutovaných témat protikorupční politiky. Vyšetřovatelé nyní musejí žádat jednotlivé banky, aby jim sdělily, kolik účtů má osoba podezřelá z trestného činu. Martinec konstatoval, že dohoda mezi jednotlivými stranami v této věci je složitá, a proto zdlouhavá.

V pořadu přišla řeč také na možnost zabavovat majetek, který byl získán trestnou činností. Ředitel protikorupční policie pochválil novou úpravu trestního řádu, který jeho útvaru umožnil zabavovat nemovitosti, vozidla a jiné majetkové hodnoty získané trestnou činností.

V minulém roce zabavil protikorupční útvar majetek za 2,7 miliardy korun a podle Tomáše Martince se tato hodnota přiblížila stropu. „Myslím si, že pětina zabaveného majetku z celkové částky může být strop, ale byli bychom rádi, kdyby to tak nebylo,“ řekl Martinec.

Občanská válka proti korupci

Ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka, který byl také hostem nedělního pořadu, označil boj proti korupci za občanskou válku. Podle něj by tak důležitý útvar jako je proti korupční policie neměla přicházet o lidi a měla by pracovat s moderní technikou, která údajně chybí.

„Elitní útvar by se měl věnovat jen zásadním kauzám, ostatní kauzy by měly převzít ostatní útvary policie. Ředitel by se měl bít za lepší techniku, a také za to, aby lidé neodcházeli,“ uvedl Ondráčka v pořadu.

Šéf protikorupční policie mu oponoval, že jeho útvar řeší případy, která má ze zákona stanoveny. „Snažíme se s náměstky případy, které nespadají pod naší věcnou příslušnost, odesílat jiným útvarům policie,“ řekl Martinec. Dodal ale, že více lidí by v Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality přivítal, stěžují si na to podle něj také státní zástupci.

Ondráčka se také dotkl tématu majetkového přiznání politiků. V přísnějším zákoně o majetkovém přiznání se podle něj musí promyslet, jak bude řešeno dokazování a jak se budou řešit majetky převedené na třetí osoby, které utekly do ciziny. V úterý Transparency International představí svůj plán, jak postupovat. “Je tady prostor udělat krok k efektivnější společnosti, budeme tlačit na všechny zákonodárce a doufáme, že nás v tom občané podpoří,“ vysvětlil Ondráčka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám