Hlavní obsah

Po vojenské přehlídce poděkoval Zeman voličům

Praha

Fanfáry a hymna zahájily v pátek po 11. hodině vojenskou přehlídku na třetím nádvoří Pražského hradu. Prezidenta Miloše Zemana na ni doprovodil premiér Petr Nečas (ODS) a náčelník generálního štábu Petr Pavel. Hlava státu poděkovala svým voličům i voličům svého protivníka a přihlásila se k odkazu T. G. Masaryka.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman prochází před čestnou jednotkou armády.

Článek

"Vojáci, nazdar!" pozdravil nastoupené jednotky hradní stráže a vybraných útvarů Zeman. Hlášení mu podal první zástupce náčelníka generálního štábu, generálmajor Miroslav Žižka.

Jako první přes nádvoří přešli vojáci s historickými prapory. Před Zemanem je na důkaz cti sklonili. Představených osm zástav byly kopie tří legionářských praporů, dvou z druhé světové války a tři z první republiky. Následoval slavnostní pochod. Představili se zástupci různých druhů vojsk - příslušníci z jednotek rychlého nasazení, průzkumníci či letci. Vojáci v polních uniformách měli nové zbraně, které armáda pořídila loni.

Zeman poděkoval občanům, že na Hrad přišli. Děkoval nejen svým voličům, ale i těm, kteří dali svůj hlas jeho protivníkovi Karlu Schwarzenbergovi. Přihlásil se k odkazu prvního československého prezidenta T. G. Masaryka.

Ještě před Zemanem přišli na nádvoří předsedové obou komor parlamentu a Ústavního soudu se svým protějškem. Zemanovu dceru a manželku doprovodili důstojníci. Před budovou Hradu čekala na hlavu státu generalita.

Přehlídce přihlížel i dav Zemanových stoupenců. Pro zemanovce byl vyhrazen prostor podél katedrály. Měli tak nejlepší místa s výhledem na vojenský průvod. Zábrany na nádvoří se posunuly a prostranství se otevřelo pro veřejnost. Z přehlídky odešel prezident za zvuku zvonů do katedrály.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám