Hlavní obsah

Výbor doporučil ministerstvu zastavit vydávání sKaret

Právo, ada, nig
Praha

Ministerstvo práce a sociálních věcí by mělo do vyřešení problémů s tzv. sKartou pozastavit její vydávání. Alespoň tak to úřadu Ludmily Müllerové (TOP 09) ve čtvrtek doporučil sněmovní sociální výbor, který se problémem kolem karty sociálních systémů zabýval. Na jeho znění se shodli zástupci všech sněmovních klubů s výjimkou TOP 09.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová.

Článek

Zda ale ministerstvo k takovému kroku přistoupí, není jisté, protože doporučení výboru pro něj není nijak závazné. Z usnesení není rovněž patrné, do jaké doby by případně mělo být vydávání karet pozastaveno.

Ministryně totiž ve středu rozeslala do připomínkového řízení novelu zákona o úřadu práce, která má zakotvit povinnost převzít kartu pro všechny občany, již pobírají sociální dávky. Dobrovolná pak má být platební funkce karty a s tím spojené zřízení tzv. technického účtu u České spořitelny, která vyhrála tendr na provozování karet.

Účast České spořitelny ztrácí smysl

Právě spořitelna ve středu přišla s oznámením, že bez této povinnosti pro ni ztrácí účast na systému sKaret smysl.

Nad sdělením spořitelny se ve čtvrtek pozastavila ministryně, která poslancům řekla, že o něm je informovaná jen prostřednictvím sdělovacích prostředků. Zopakovala, že jednání se spořitelnou budou dál pokračovat. „Není na místě, aby dnes říkala, že je to pro ni něco nového,“ prohlásila Müllerová s tím, že její zástupci o navrhované novele zákona byli informováni.

Dodala, že v průběhu jednání byla banka v jednu chvíli nakloněna navrhovanému řešení, avšak prý nechce spekulovat, proč nakonec s dobrovolností platební funkce karet a s tím spojeným technickým účtem nesouhlasí.

V průběhu jednání výboru dostali jeho členové k dispozici znění tzv. Mikulášské dohody, kterou koncem loňského roku uzavřeli zástupci ministerstva a spořitelny. Z ní ale vyplynulo, že ministerstvo na požadavek spořitelny týkající se vedení účtu přistoupilo.

Reklama

Související články

Ministerstvo práce dostane pokutu za sKarty

Ministerstvo práce a sociálních věcí dostane od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) pokutu. Úřad ji uloží na základě výsledků kontroly, kterou na...

Výběr článků

Načítám