Hlavní obsah

Klaus vydržel v politice 23 let: má devět životů

Právo, Jan Martinek

Ve čtvrtek, v den výročí narození Tomáše Garrigua Masaryka, se symbolicky završí jedna etapa, která trvala třiadvacet let. Přesně tak dlouho působil v československé a později české aktivní politice Václav Klaus (71), který svůj politický život završil desíti lety ve funkci prezidenta.

Foto: Michaela Říhová, Právo

V roce 2008 při inauguraci prezidentem

Článek

Přežil nepřízeň většiny médií, intelektuálů, mnohých politiků, politický atentát v roce 1997, plastikový atentát 2012; připomíná zkrátka kočku s devíti životy. A do politického důchodu se tento „nedovolenkový“ typ rozhodně nechystá.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus v roce 2012 při přednášce před studenty pražské VŠCHT

Do českých politických dějin se prezident na odchodu zapsal vskutku nesmazatelně: ať už jako ministr financí a symbol polistopadové ekonomické reformy (se všemi pozitivními i negativními konotacemi), jako předseda dvou koaličních vlád, kterému se podařilo přežít svou politickou smrt v roce 1997, když musel pod tlakem svých spolustraníků rezignovat, a i jako prezident, který svůj mandát obhájil dvakrát i přesto, že nikdy neměl na své straně média.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Prezident Václav Havel přijímá demisi z rukou tehdejšího premiéra Václava Klause

Veřejnost si bude pamatovat Klause jako autora mnoha kontroverzních výroků. „Neznám účinnou metodu, jak rozlišit čisté a špinavé peníze,“ prohlásil například ještě jako ministr financí. Tato věta postupem času zlidověla, i když ve zkreslené podobě.

Foto: Právo

Vývoj popularity Václava Klause podle agentury STEM

A především jako zapáleného bojovníka proti tzv. doktríně globálního oteplování či současné podobě evropské integrace.

Do EU dal přihlášku, ale hlasoval proti

Na těchto tématech si Klaus dělal renomé i ve světě: vydal dvě knihy, ve kterých polemizoval s populární teorií, že za klimatické změny může lidská činnost, a proslul i výrokem: „Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že by nějaký vážný a rozumný člověk toto mohl říci.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ač byl zakladatelem ODS, v roce 2008 se Václav Klaus vzdal titulu čestného předsedy. Snímek z kongresu v roce 2007.

Vyhraněný byl rovněž jeho postoj k Evropské unii, do které v roce 1996 ještě jako premiér podal přihlášku, ačkoliv v referendu o vstupu (jak nedávno přiznal v nové knize My, Evropa a svět) hlasoval proti. Klaus kritizoval (a stále kritizuje) Evropskou unii jako post-demokratickou, socialistickou instituci, která zamezuje volnému trhu a lidské svobodě: kontroverzi vzbudil jeden z jeho výroků, kdy EU přirovnal k RVHP.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Václav Klaus usedl i do kokpitu formule 1

Václav Klaus se často silně vymezoval vůči svému předchůdci v úřadu Václavu Havlovi, který byl jeho největším politickým a ideovým soupeřem: Klaus ho často obviňoval z levičáctví a z toho, že on a jeho věrní chtěli zrušit zavedený stranický systém a zavést vládu nevolených elit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Klaus v letadle při jedné z mnoha zahraničních cest. V roce 2011 mířil do USA.

Naposledy tak učinil nedávno v rozhovoru pro polský deník Do Rzeczy. Slova o Havlově „extrémním levičáctví“ a ozvěně „francouzských jakobínů“ vyvolala vlnu nevole ve společnosti i na politické scéně.

Levicový salát

Pro Čechy byla ale odcházející hlava státu často i terčem vtipů: mnozí si dělají legraci z jeho výroků, že snowboard a zeleninový salát jsou „levicové“, celý svět se smál nechtěně humornému záznamu České televize z prezidentovy návštěvy v Chile, kde si strčil do kapsy protokolární pero.

Foto: Milan malíček, Právo

Václav Klaus s Milošem Zemanem v dobách opoziční smlouvy

Václav Klaus odchází ve chvíli, kdy důvěra veřejnosti v jeho osobu je nízká: může za to hlavně amnestie, která vyvolala odpor a srazila mu popularitu z běžných 55–65 procent zhruba na polovinu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

I prezident musí na své kolegy někdy čekat. Václav Klaus s chotí před příjezdem slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče v roce 2009.

U části veřejnosti mu také zřejmě nepřidalo jeho vměšování (a jeho rodiny) do prezidentské volby, kde před druhým kolem víceméně otevřeně podpořil vítězného Miloše Zemana a naopak se vymezil vůči jeho protivníkovi Karlu Schwarzenbergovi, u kterého zpochybnil jeho češství.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus na golfu v roce 2007

Nikdo, snad kromě odcházejícího prezidenta samotného, přesně neví, jaké budou další kroky Václava Klause po 8. březnu 2013. Jisté je, že za sebou nenechá dveře úplně zabouchnout: sám se už několikrát vyjádřil, že se těší, až bude moci tuzemské politické a společenské dění komentovat ještě hlasitěji a bez servítků coby hlava Institutu Václava Klause.

Kam se vrtne?

Někteří ale předpovídají jeho návrat do aktivní politiky: ostatně sám prezident takovou možnost také úplně nevyloučil. „Toto všechno je otevřenou možností. Nevylučuji, že nějaké politické aktivity v příštím roce mohu dělat. Chcete-li ale ode mě slyšet, jestli je plánuji, tak je neplánuji,“ odpověděl Václav Klaus v rozhovoru pro Právo, zda nepomýšlí na křeslo v Evropském parlamentu, jak se spekuluje, či neplánuje-li založit novou stranu.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus při otevírání rekonstruovaného pražského hlavního nádraží

Existují však i politici, kteří by si velmi přáli jeho návrat do ODS. Ani tuto možnost odcházející prezident zcela nevyloučil. „Nevidím důvod, abych řekl kategorický soud: jen přes mou mrtvolu, nebo nikdy na světě,“ řekl Právu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Klaus vždy fandil a holdoval sportu. V roce 2011 takto startoval pražský půlmaratón.

Jan Hus dneška i protipól šašků
MILOŠ ZEMAN, budoucí prezident
Václav Klaus je jediný silný protihráč, kterého jsem v politickém životě ČR potkal. Všichni ostatní byli stádo šašků.
MIREK TOPOLÁNEK, bývalý premiér
Pokud byl kdy v ČR někdo symbolem prorůstání byznysu do politiky, byl to Václav Klaus a podnikatelská klika, která jej obklopuje už z dob divoké privatizace.
PETER GAUWEILER, poslanec CDU
Je pro mne Janem Husem dnešní doby.
PETR PITHART, bývalý premiér
Pro mne je intelektuál člověk, který pochybuje a klade otázky. Člověk, kterého zajímá, co si myslí jeho protivník, a uvažuje, zda v tom není kus pravdy. Musím říct, že tento rys jsem u Václava Klause nikdy ani v zárodku nezpozoroval.
JAN ŠVEJNAR, ekonom
Václav Klaus byl významným aktérem v prvních letech transformačního období a určité zásluhy mu nelze upřít. ... Dnes, když prezident Klaus cestuje po světě a vysvětluje, že naše členství v EU nám ubralo jak svobodu, tak demokracii, anebo když se snaží přesvědčit naše přátele, že globální oteplování je falešný mýtus, nedělá dobrou službu naší republice.
MIROSLAV SINGER, guvernér ČNB
Václav Klaus měl ve většině svých odborných názorů na ­měnovou politiku v letech 1993–2004 pravdu. Za ještě významnější považuji, že právě polemika s ním byla jedním z hlavních faktorů, které pomohly ČNB „dospět“ rychleji, než tomu bylo v případě jiných centrálních bank transformujících se ekonomik.
zdroj: Právo
Foto: Jindra pašková, Právo

V roce 2011 si prezident Václav Klaus zkusil i hru na dudy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám