Hlavní obsah

Vláda nevyužila své šance a zklamala, řekl Klaus při loučení s ministry

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se ve středu rozloučil se členy kabinetu Petra Nečase. Při té příležitosti jeho vládu zkritizoval. Nevyužila prý šance, kterou měla.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus přichází s premiérem Petrem Nečasem na jednání vlády.

Článek

Klaus připomněl, že za deset let svého působení v čele státu musel jmenovat celkem šest vlád a desítky jednotlivých ministrů.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus na jednání vlády.

S jistou lítostí uvedl, že právě do vlády Petra Nečase vkládal největší naděje, neboť se podle něj zrodila s největším mandátem za 20 let. Věřil prý tomu, že se této vládě podaří něco rezolutního udělat, a proto na ni měl také vysoké nároky. „Díky tomu jsem zklamán, protože šance se zdá, že byla, ale nebyla plně využita,“ dodal.

Premiér Petr Nečas odpověděl, že vláda prosadila vše, co předložila do Sněmovny a co prosadit chtěla.

Klaus dále popřál Nečasovi, aby jeho vláda dožila zbytek funkčního období. Podle něj by se měla zasadit zejména o rozběhnutí české ekonomiky. Nemělo by podle něj také docházet „k takovým extrémům“, jako bylo pondělní hlasování Senátu o žalobě na prezidenta pro velezradu.

Úkolem prezidenta není plést se vládě do řemesla

Končící prezident odmítl, že by se příliš málo zúčastňoval jednání vlády. „Nemám pocit, že jsem chodil na vládu málo, prezident v podstatě na vládu nepatří,“ řekl.

Dodal, že za dobu, kdy byl sám členem vlády, si nevzpomíná, zda se jeho předchůdce v prezidentském úřadu Václav Havel vůbec někdy na jednání kabinetu dostavil. „Není to prezidentovým úkolem,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám