Hlavní obsah

Na Šumavě začalo označování stromů, které budou pokáceny kvůli kůrovci

Na Šumavě začala správa národního parku označovat stromy napadené kůrovcem, které by měly být letos pokáceny. Z celkových zhruba 50 000 stromů, které hodlají lesníci kvůli kůrovci pokácet, byly prozatím označeny desítky dřevin, uvedl v úterý odborník na ochranu lesů šumavského parku Petr Kahuda.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Vedle kácení napadených stromů budou v problematických lokalitách před rojením kůrovce rozmístěno 10 000 lapáků a lapačů.

"V lokalitách se zvláštními podmínkami ochrany přírody budeme letos rovněž pokračovat v odkorňování stojících stromů. Jedná se zejména o oblasti Smrčiny a Na Ztraceném a půjde o několik stovek stromů," uvedl Kahuda.

Proti kácení v nejpřísněji střežených zónách parku v minulých letech opakovaně protestovaly ekologové, kteří pořádali i blokády dřevorubců.

Mnoho míst je dosud nedostupných

Označování napadených stromů, které budou dřevorubci porážet, začalo v okolí Srní a Modravy na Klatovsku. Podle Kahudy však kůrovec zasáhl místa na všech územích Šumavy.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ilustrační foto.

První porážky stromů začnou na jaře. Na Šumavě jsou stále ještě desítky centimetrů sněhu a řada míst je nedostupná. Lesníci proto vyrážejí označovat stromy na lyžích nebo sněžnicích. Napadené stromy se však podle Kahudy musí zpracovat ještě před tím, než na jaře vyletí kůrovec, tedy nejpozději v dubnu.

Kácet se bude nejméně za poslední roky

Podle předběžných odhadů park letos pokácí zasažené dřeviny na rozloze několika desítek hektarů lesa. "Pravidelně však musíme sledovat a monitorovat několik desítek tisíc hektarů porostů, které máme na starosti," řekl Kahuda.

NP Šumava chce letos porazit nejméně dřeva napadeného kůrovcem za posledních sedm let. Nejvíce stromů zasažených lýkožroutem padlo v roce 2010, tehdy park pokácel 350 000 krychlových metrů dřeva. Pokles podle vedení parku poukazuje na to, že gradace kůrovcové kalamity končí.

Reklama

Související témata:

Související články

Myši škodí na Šumavě téměř jako kůrovec

Lesníci Národního parku Šumava, kteří zasahují proti kůrovci na Ztraceném u Modravy, mají další problém. Rozmnožily se tam myši, které napadají novou výsadbu...

Výběr článků

Načítám