Hlavní obsah

Je to výraz lidské pomstychtivosti, soudí o žalobě na Klause Nečas

• Aktualizováno

Senátoři v pondělí rozhodli, že zažalují prezidenta Václava Klause pro velezradu. Většina politiků ale podobný krok nepovažuje za rozumný. Kritizují jej především koaliční politici. Podle premiéra Petra Nečase je žaloba výrazem obyčejné lidské pomstychtivosti. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka krok naopak přivítal.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

Podle premiéra krok poškozuje pověst celé České republiky a je podle něj motivován osobní nesnášenlivostí.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg uvedl, že žaloba na Klause není rozumná. "Myslím, že to není rozumný krok. Prezident je státní instituce, žalovat ho máme opravdu jen z velmi vážných důvodů," řekl Schwarzenberg.

"Mindráky zvítězily"

Ostře se proti žalobě ohradil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Osobní mindráky a iracionální nenávist zvítězily nad odpovědností vůči vlastní zemi, která teď bude mít na mezinárodním poli strašnou ostudu,“ okomentoval Kalousek pro Právo z Bruselu výsledek senátního hlasování místopředseda. Podle něj se teď deset miliónů lidí bude muset stydět kvůli neodpovědnosti 38 senátorů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Krok senátorů přivítal předseda opoziční sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Právě především senátoři za ČSSD za návrhem stáli. "Pokládám žalobu na prezidenta za poslední možnost, jak upozornit na řadu ústavně velmi problematických kroků prezidenta Klause. Jde o to znovu na tyto kroky veřejně upozornit, vyvolat společenskou debatu a vytvořit napříště takovou situaci, aby se překračování či nedodržování pravomoci prezidenta neopakovalo," uvedl Sobotka. Uvítal, že horní komora splnila roli ústavní pojistky.

Krok horní komory si ale našel i kritiky mezi zákonodárci ČSSD. Senátor  Jaroslav Palas se hlasování odmítl účastnit. Novinkám svůj postoj odůvodnil tím, že tak učinil na protest proti snaze docílit odsouzení prezidenta. Jednání svých 28 kolegů, kteří žalobu navrhli, označil za nedůstojné.

Senátoři napříč politickým spektrem, s výjimkou ODS, žalobu v pondělí schválili 38 hlasy ku 30. Text navrhlo 28 senátorů především z ČSSD  [celá zpráva]

Začala doba postihů za politické názory, míní Jakl

Prezident Václav Klaus se k žalobě zatím nevyjádřil. Podle jeho tajemníka Ladislava Jakla začala pondělním rozhodnutím Senátu o ústavní žalobě na prezidenta Václava Klause nová doba, kdy se budou soudně postihovat politické postoje.

"Odlišný politický postoj už se nebude jen kritizovat, bude se rovnou soudně postihovat, dokud nezbude ten jediný dovolený," poznamenal Jakl.

Ústavní soud se žalobou bude zabývat přednostně, rozhodnutí by mohlo padnout nejdříve koncem března. Klausovi končí jeho druhé funkční období tento čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám