Hlavní obsah

U systému Státní pokladny porušilo ministerstvo zákony, zjistil NKÚ

Novinky, jas
Aktualizováno

Projekt státní poklady, na který mezi lety 2008 až 2011 dalo ministerstvo financí (MF) 2,4 miliardy korun, provázelo podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) porušení zákona o veřejných zakázkách. V pondělí o tom informovala mluvčí úřadu Olga Málková.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Ministerstvo podepsalo "pět dodatků ke smlouvě o dodávce Integrovaného informačního systému Státní pokladny (IISSP), aniž by předtím vypsalo zadávací řízení". "Stejnou chybu resort udělal také u další smlouvy z roku 2010," uvedla Málková.

Připomněla i další prohřešek resortu, kdy v roce 2011 zaplatil dodavateli IISSP dvě zálohy ve výši 249 miliónů na dobu delší než tři měsíce. Zákon o rozpočtových pravidlech přitom stanovuje, že záloha může být v takovémto případě poskytnuta maximálně na tři měsíce.

Část záloh navíc nebyla vyúčtována na konci rozpočtového roku ani okomentována v závěrečném účtu resortu, upozornil NKÚ.

Nechtěli jsme zmařit celý projekt, tvrdí resort

Resort uznal některá pochybení s tím, že již v průběhu projektu byla řešena a odstraňována. "Poskytnutí záloh umožnilo MF akceptovat vždy až úplné funkční celky a v rámci komplikovaných jednání o pokračování projektu odvrátilo hrozbu znehodnocení dosud vynaložených prostředků a zmaření celého projektu. Objem poskytnutých záloh neznamenal navýšení ceny dodávky," uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Záměr vytvořit státní pokladnu byl vládou schválen v roce 2005. Podle tehdejších předpokladů měl systém začít fungovat v roce 2010 a náklady se měly vyšplhat na 2,4 miliardy korun. Následně byl termín uvedení do provozu několikrát odsunut a kvůli rozšíření funkčnosti systému narostla i jeho cena. Z původních 2,4 miliardy na dvojnásobek, tedy 4,8 miliardy. Systém by měl být spuštěn od července 2013.

Ministerstvo k částce na realizaci uvedlo, že suma z roku 2005 nezahrnovala řadu služeb, aktualizací a funkcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám