Hlavní obsah

Dienstbier: Prezident není žádný nadčlověk, aby mohl kašlat na zákony

Novinky, jky

V nedělní Partii na TV Prima Family se setkali senátor a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier s předsedou senátorského klubu ODS Jaroslavem Kuberou. Dvojice nejdříve licitovala o pojmech vlastizdrady, velezrady a kritického selhání. Posléze si vyměnili názory na hlavní důvod toho, proč došlo k podání ústavní žaloby senátorů na kroky Václava Klause během jeho prezidentského mandátu.

Jiří Dienstbier hovoří o Václavu KlausoviVideo: Prima FTV

 
Článek

"Velezrada je nešťastný pojem. Nejde o to potrestat za něco Václava Klause. Ale Senát by neměl nečinně přihlížet, pokud dochází k závažnému porušování Ústavy. Ta amnestie byla takovou poslední kapkou," řekl v debatě Dienstbier.

"Nejde o to, jakou sankci případně vysloví Ústavní soud. Mnohem podstatnější je, že se Senát brání proti neústavnímu jednání jiné ústavní instituce. A je na Ústavním soudu, aby vše posoudil," dodal Jiří Dienstbier.

"Porušování ústavních pravidel je velmi nebezpečné. Tím, že Senát dá najevo, že toto nebude tolerovat, chrání tak náš ústavní řád do budoucna. To, co platí, musí být dodržováno. Je tu jasných pět bodů, u kterých tvrdíme, že jimi prezident porušil své pravomoci," řekl Dienstbier, podle kterého bylo právě vyhlášení amnestie tou poslední kapkou, která mnoho senátorů přesvědčila k podepsání stížnosti.

Kubera: Klaus je politik s velkým P

"Čtyři dny před koncem mandátu má podobný návrh úplně jiný význam, než ujasnění ústavních kompetencí. Klaus je politik s velkým "p" a politici s malým "p" jsou "p" a návratu Klause se bojí. Ať si říkáte, co chcete, tak je to velký politik. Připadá mi, že jdeme s kulovnicí na mouchu. Vůči amnestii mám sice tisíce výhrad, ale tahle kampaň proti Klausovi není odpovídající," uvedl předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera.

"Prezident republiky není žádný nadčlověk, aby mohl v demokratických poměrech kašlat na verdikty soudu. A je zcela v pořádku, že se proti tomu Senát ohradí," kontroval Dienstbier. Kubera se proti tomuto tvrzení ohradil, protože podle něj měli senátoři vznést stížnosti hned, když došlo k porušení Ústavy a ne až nyní vše sčítat. Dodal, že Klaus je šachový hráč a ví už šest tahů dopředu, co udělá. Cílem návrhu žaloby Klause je prý dosluhujícího prezidenta dehonestovat, aby se už nemohl politicky angažovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám