Hlavní obsah

Ve Frenštátě se lidé rozloučili s dalšími třemi oběťmi výbuchu

Právo, den
Frenštát pod Radhoštěm

Zaplněná obřadní síň a záplava květin provázely poslední rozloučení se třemi oběťmi výbuchu plynu v domě ve Frenštátě pod Radhoštěm. Lidé, kteří na smuteční obřad přišli, mluvili o zármutku, dojetí, ale i bezmoci a vzteku nad tragickým odchodem tří generací žen jedné rodiny.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Příbuzní a přátelé se v pátek přišli do frenštátské obřadní síně rozloučit se třemi ženami, které zemřely při výbuchu plynu v panelovém domě.

Článek

Desetiletá dívka, její o 18 let starší matka a šedesátiletá babička zahynuly v troskách panelového domu, který s největší pravděpodobností vyhodil do vzduchu problémový soused Antonín Blažek.

Policie přesné příčiny a případný motiv stále vyšetřuje. Důvodem masakru mohlo být to, že muž přišel kvůli dluhům v exekuci o byt v nejspodnějším patře tohoto domu, který se nyní postupně rozebírá.

Do obřadní síně přišlo v pátek dvě hodiny po poledni, kdy pohřeb začal, několik stovek smutečních hostů. Někteří se ani nedostali dovnitř. Kromě příbuzných se s tříčlennou rodinou přišli rozloučit i blízcí přátelé ze zaměstnání či spolužáci desetileté dívky z frenštátské základní školy.

Pocity křivdy jsou opodstatněné

„Vše zmizelo v jediném okamžiku nadcházejícího nového dne. Pocity křivdy, které vše provázejí a dlouho ještě provázet budou, jsou zcela opodstatněné. Nelze se divit. Otazníky a otázky, proč musely vyhasnout jejich lidské životy, které visí jako Damoklův meč nad tím dnem, zůstanou zřejmě navždy nezodpovězené,“ promluvila k pozůstalým i smutečním hostům zaměstnankyně obřadní síně. Připomněla život všech tří obětí, ale také to, že měly rády zdejší hornatou krajinu Beskyd, pečovaly o zahrádku a milovaly zvířata.

„Jedno únorové ráno zcela změnilo život této rodiny a navždy bude svou tragičností zapsáno v historii města Frenštátu i celé naší lidské společnosti.“

Při tragédii, která šokovala celou zemi, zahynulo celkem šest lidí včetně muže podezřelého z útoku. Další tři obyvatelé zničeného domu stále bojují o život v ostravské fakultní nemocnici.

Páteční pohřeb obětí masakru byl již druhý v pořadí. Ve středu se Frenštát rozloučil s dětskými oběťmi výbuchu: s tříletou holčičkou a jejím šestiletým bratrem. S rodiči, kterým se podařilo zachránit, obývali byt právě pod rodinou, se kterou se dnes jedenáctitisícové město loučilo.

Foto: Právo

Pohřeb dvou dětí, které zahynuly při výbuchu

Veřejnost se symbolicky může obětem poklonit a vzdát jim úctu v neděli 3. března na náměstí ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde se uskuteční od 15.00 ekumenická bohoslužba. Lidé zde budou za oběti zapalovat svíčky, rozezní se také frenštátské kostely.

Kdy a jak bude pochován pravděpodobný strůjce masakru Antonín Blažek, zatím není jasné. Původně se spekulovalo o tom, že bude muset být pohřben na náklady státu, protože se ho příbuzní zřekli. V pondělí se ale frenštátské pohřební službě ozval bratranec vdovy Blažkové a na různé varianty pohřbu se ptal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám